четвер, 20 листопада 2008 18:25

На зйомки фільму відбирали пишнотілих жінок

На зйомки фільму відбирали пишнотілих жінок

На фото 1959 року — актори та місцеві жителі — учасники масовки під час зйомок у Гадячі фільму за повістю Миколи Гоголя "Як посварилися Іван Іванович з Іваном Никифоровичем". Стрічку знімала група Одеської кіностудії.

У Гадяцькому районі довго шукали для зйомок дерев"яну церкву часів Гоголя. Її знайшли в селі Сари. Велику калюжу посеред села навмисно наливали водою. Хати в селі вже були вкриті черепицею або залізом. Їх зверху покривали соломою, ставні розфарбовували.

— Моя мати Олександра Жигульова йшла на роботу повз готель. На ґанку стояли кілька чоловіків респектабельного виду. Між ними була працівник Будинку культури Катерина Лукаш. Вона показала на маму. Того ж дня до неї на роботу в артіль "Червоний кооператор" прийшли із кіностудії та пояснили, що підбирають пишнотілих жінок на роль панночок. Директор відпустив на зйомки, — розповідає жителька Гадяча Людмила Король, 55 років. — У масовках брали участь багато місцевих. Лідію Вовк зупинили в овочевому магазині, Пашу Білан і Марію Мартишевську — біля хлібного магазину.

Літні сцени знімали холодної осені. Жінки були в легких платтях.

— Мама носила за собою піджака, весь час між зйомками грілася, — продовжує Людмила Олексіївна. — Одна з актрис за сценарієм була одягнута в дрантя. Вона носила із собою чекушку, всім пропонувала.

Ночували артисти в сільських хатах. Спали покотом на соломі.

Народу на прем"єрі було ужас, як багато

— Одного разу я на зйомки також попросилася поїхати. Мені тоді було шість років, — каже Король. — Надіялася, що мене панночкою нарядять, як і маму, в голубе плаття. А мені дали дрантя, старі ботинки, розпатлали. Я була худа і бліда. Поставили в ряд нищих просити милостиню. Я й розплакалася. Потім заспокоїлася. Усю репетицію видержала. Поруч зйомки йшли, нас ще того дня не знімали. Приїхали із батьками додому в захваті. Потім я захворіла і моя кар"єра акторки закінчилася. А мама їздила ще кілька днів.

За один день зйомок платили 25 рублів. За репетиції грошей не давали.

— Прем"єрний показ був у кінотеатрі в Гадячі. Багато кадрів до фільму не ввійшло. Народу на прем"єрі було ужас, як багато, — згадує Людмила Король. — Ми сім"єю сиділи спереду. Потім другий раз я бачила кіно, коли вже в школі вчилася. "Он твоя мама!" — кричали однокласники.

Зараз ви читаєте новину «На зйомки фільму відбирали пишнотілих жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі