вівторок, 06 листопада 2007 07:03

На відкритті сезону довго не полюють

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  На соняшниковому полі біля села Кокозівка Диканського району Микола Прядченко з Диканьки показує впольованого зайця. На Полтавщині полювати на зайця краще в Диканському, Глобинському, Гребінківському районах. Найпопулярніші лісові угіддя — у Великобагачан
На соняшниковому полі біля села Кокозівка Диканського району Микола Прядченко з Диканьки показує впольованого зайця. На Полтавщині полювати на зайця краще в Диканському, Глобинському, Гребінківському районах. Найпопулярніші лісові угіддя — у Великобагачан

Минулої суботи відкрився сезон полювання на хутряних звірів. Зайця, лисицю, єнотоподібного собаку, куницю, ондатру та бобра мисливці стрілятимуть до 28 січня.

46-річний полтавець Юрій Корнієнко о шостій ранку їде полювати в напрямку Диканьки. З ним друзі Павло Зленко й Михайло Бондаревський. Кажуть, на зайця полювання найазартніше. Торік, за офіційними даними, у Диканському районі їх підстрелили 50 за сезон.

— Кабана женемо компанією. Трах-бах, навіть не побачив, хто вбив, — каже Юрій. — Коли на зайця полюєш, у кожного є шанс встрелити.

На сезон мисливець купує відстрілочну картку за 120–150 грн. Вона діє на один район. За день полювання можна вбити одного зайця. На кабана, козулю та лося ліцензія коштує 2,5–3 тис. грн.

Гроші на відстрілочну картку мисливці з сіл заробляють полюванням на лисиць, відстріл яких необмежений. Ціна шкурки звіра — 30–40 грн. У Харкові — 80 грн. Їх перепродують у Росію.

Авто з мисливцями зупиняється біля села Кокозівка Диканського району. Чоловіки дістають із багажника рушниці. Стають один від одного за 50 м та рушають полем. За кілька хвилин чути перший постріл.

— Стріляти можна лише на полі, — пояснює єгер Диканського мисливсько-рибальського підприємства Михайло Негляд, 46 років. — У лісі заборонено, бо там копитний звір. Полювати дозволяють за 200 метрів від села.

Полем пробирається мисливець у камуфляжі. Через плече перекинутий заєць.

— На 3 кілограми потягне, — піднімає догори дичину 31-річний інженер газопроводу Микола Прядченко з Диканьки.

Мисливці не кажуть один одному, де найбільше зайців. Серед мисливців та рибалок найбільше брехунів, жартома додає Прядченко.

— На відкритті сезону довго не полюють, — говорить Михайло Негляд. — Розімнуться та сідають чарку пити за початок полювання.

У сезон єгер щодня об"їжджає мисливські угіддя. У Диканському районі їх 11 тис. га. За вбитого без ліцензії кабана штрафують на 10 тис. грн, лося — 20 тис., козулю — 8 тис.

— Цього року 141 браконьєра спіймали, — хвалиться мисливствознавець обласної організації товариства мисливців і рибалок 29-річний Валерій Павленко.

На Полтавщині близько 16 тис. мисливців. Найстаршому полтавцю Петру Мілованову — 90 років.

Зараз ви читаєте новину «На відкритті сезону довго не полюють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі