четвер, 05 лютого 2009 18:17

На тестування зареєструвався кожен третій випускник

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Наталія Барболіна з Головного управління освіти і науки облдержадміністрації: ”Частина випускників сподівається, що незалежне оцінювання відмінять”
Наталія Барболіна з Головного управління освіти і науки облдержадміністрації: ”Частина випускників сподівається, що незалежне оцінювання відмінять”

Реєстрацію на зовнішнє незалежне оцінювання завершують 3 березня. На Полтавщині зареєструвалося 5982 учасники, із них 4,5 тис. — цьогорічні випускники шкіл. Це 35% від загальної кількості випускників в області, зазначає Наталія Барболіна з Головного управління освіти і науки Полтавської облдержадміністрації.

Чому зареєструвалася тільки третина випускників?

— У цьому році учні мають право змінити вибір предметів тільки один раз. Тому свідомо відтягують час, аби мати можливість внести зміни. Частина випускників сподівається, що будуть внесені зміни до процедури оцінювання або її відмінять, а вузи можуть змінити перелік предметів, необхідних для вступу. Проте на сьогодні всі документи діють, і тим, хто збирається вступати, треба обов"язково зареєструватися.

Коли людина вважається зареєстрованою?

— Після реєстрації учасник оцінювання повинен власноруч відправити один паперовий примірник заяви рекомендованим листом у Дніпропетровський регіональний центр. А другий залишити собі. Реєстрація вважається завершеною, коли в центр надійшов паперовий варіант. Сьогодні 40 відсотків учасників, які приходили на реєстрацію, ще й досі не надіслали копій. Вони не вважаються зареєстрованими. Останній день — 3 березня, для відправки паперового примірника — 4 березня.

Скільки предметів можна вибрати?

— Кожен учасник може подати заяву щонайбільше на п"ять предметів. Але не менше, ніж на два. Торік для вступу у вуз достатньо було одного сертифіката. Цього року — не менше двох. Українська мова та література — обов"язково, решту предметів визначає вуз.

Якщо в день тестування людина не зможе прийти?

— Вона зможе пройти тестування в резервний день. Причину неявки обов"язково треба буде підтверджувати документально. У житті все може трапитися. Можуть, наприклад, вирізати апендикс. У вузі екзамен не дали б перескладати. Але з тестуванням зробили так, аби людина була захищена.

Чи будуть у зошитах цього року позначені субтести?

— Субтест — це частина завдань, оцінка за виконання якої виставляється в додаток до атестату. Цього року обіцяють, що завдання, які не входять до субтесту, будуть позначені. Кожен учень повинен подумати про те, що результат тестування дійсний один рік, а оцінка в атестат вноситься один раз. Зміняться умови вступу до вузів, на атестат теж будуть зважати.

Що можна брати з собою?

— Тільки дві ручки з чорною пастою. Вони повинні добре і яскраво писати. У минулому році машина, яка зчитувала бланки відповідей, не розпізнавала позначки, зроблені невиразно. Відповідь у цьому випадку не зараховувалася. Калькулятором користуватися не можна. Використання будь-яких аудіо- чи відеопристроїв, мобільних телефонів заборонено.

16-річним паспорти видаватимуть без затримки

Одинадцятикласниця із Лубен Ганна Ніконова минулої осені загубила паспорт. Подала документи на його відновлення, однак до початку лютого ще не отримала. Переживає, що не зможе зареєструватися на незалежне оцінювання і вступити до вишу.

У Полтавській області 2 тис. 16-річних громадян подали документи, але ще не отримали паспорти через відсутність бланків.

— 31 січня ми отримали 9750 бланків паспортів і направили їх до територіальних підрозділів, — пояснює начальник обласного управління громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Роман Бурнаховський. — До кінця цього тижня всі, хто подавав заяви, їх отримають. Запрошуємо всіх прийти за документом. 16-річним будемо виписувати того ж дня чи наступного.

У разі виникнення проблем із видачею паспортів можна звертатися за телефонами (0532) 7 53 66, 7 50 28, 51 76 20.

Зараз ви читаєте новину «На тестування зареєструвався кожен третій випускник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі