вівторок, 18 грудня 2007 19:05

На Полтавщині зрубають 90 тисяч ялинок

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Майстер лісу Чалівського лісництва, що під Полтавою, Роман Бурим на спеціальній плантації заготовляє ялинки для продажу
Майстер лісу Чалівського лісництва, що під Полтавою, Роман Бурим на спеціальній плантації заготовляє ялинки для продажу

Із 18 грудня на ринках Полтавської області почали продавати ялинки з лісництв. Уже реалізували 30 тис. дерев. Усього планують зрубати 90 тис.

У Чалівському лісництві в селі Терешки Полтавського району в понеділок зрубали 300 ялинок. Якщо не вистачить — заготовлятимуть ще. Загалом розраховують реалізувати 3 тис. сосни звичайної.

— Поки дерева скуповують оптові продавці. Перепродаватимуть їх дорожче, — каже начальник лісництва Іван Звягольський, 43 роки.

Йдемо до складу лісництва. Там лежать зрізані сосни.

— Кожну тавруємо, — Звягольський показує на зрубі стовбура чорний відбиток п"ятикутної зірки.

За кілька кілометрів від Терешків на ділянці 40 га ростуть сосни, їм по шість років. Колись тут буде ліс. Відстань між деревами 70 см. Їх зрубують через одне й везуть на продаж. Торік тут зрізали 100 дерев, з яких склали головну ялинку Полтавщини.

Лісники радять зберігати заздалегідь куплені сосни та ялини в холодному місці.

— Тоді в квартирі без води сосна простоїть місяць, — пояснює завідувач сектору охорони лісу обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Парфеня, 29 років. — Якщо її зволожувати, можна зберегти два тижні. Інакше ялина протримається три-п"ять днів і обсиплеться.

Лісники з працівниками міліції за незаконну вирубку ялинок уже оштрафували 27 осіб.

— В основному це пенсіонери чи бомжі, які торгують на ринку. Вони швиденько приїхали на ринок, продали за копійки і все, — говорить старший інспектор охорони лісів Полтавської області 48-річний Олександр Кислий. — Стараємося таких штрафувати на місці.

Штраф за одну незаконно зрубану ялинку — 85 грн. Додатково стягують 40 грн 80 коп. за кожне дерево — це відшкодування матеріальних збитків лісгоспу.

Усього в лісгоспах Полтавщини планують зрубати 90 тис. ялинок. Це на 5 тис. більше, ніж торік.

— 110 сосен піде на ялинку в Ленінському районі Полтави, — розповідає начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Яресько, 58 років. — У ОДА теж буде наша ялинка. Безкоштовно надаємо ялинки для шкіл-інтернатів, дитячих садків, шкіл, будинкам престарілих й інвалідів та медичним закладам. Це не менше тисячі дерев. 200 роздамо сім"ям, де є діти-інваліди.

60% ялинок вирощують на промислових плантаціях протягом п"яти-шести років. А 40% зрубують під час прорідження лісів.

Цього року посадили 2,2 тис. га ялинок і 180 га нового лісу. Це удвічі більше, ніж зрубали.

— Не вирубані ялинки ми обробляємо хімічними препаратами, що відлякують диких тварин. Такі ялинки шкідливо ставити в приміщення, бо від них ітиме неприємний запах, — запевняє Яресько.


Найдешевше дерево коштує 15 гривень

У Полтаві ялинки продають із машин від лісгоспів. Сосна звичайна заввишки до метра коштує 15 грн, 1–2 м — 18 грн, 2–3 м — 30. За кожен метр ялинки більшої за 3 м треба заплатити 12 грн. Сосна кримська на 3 грн дорожча. За півметрову ялину звичайну просять 50, за 2-метрову й вищу — 150 грн.
У Розсошинському лісгоспі під Полтавою можна придбати півметрову ялину звичайну в горщику за 100 грн.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині зрубають 90 тисяч ялинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі