понеділок, 09 січня 2012 06:00

На Полтавщині забруднені всі річки

280 тис. грн виділили на розчистку річки Тагамлик у Машівському районі. Русло чиститиме підприємство "Полтавабудзабезпечення". Екологи кажуть, в області забруднені всі річки.

— У людей річку вкрали, — говорить машівчанин. Не називається. — Нагородили ставків по всьому району, а через них річка й обміліла. З тих ставків наживаються з десяток людей. А Тагамлика такого, як був, уже не вернеш. Є такі місця, що до 3 метрів ушир річка стала, у брід перейти можна. А колись же вітрильники ходили.

Екологи кажуть, підприємства зливають в річки неочищені стоки. Через це русла заростають, вода стає отруйною.

— Стан річок по області критичний, — говорить 58-річний еколог із Гадяча Микола Торяник. — У Пслі практично немає риби. Її забруднюють хімічні підприємства з Сум. Інколи забруднення доходить до Дніпра. Торік сталася аварія на свердловині Тимофіївського родовища. Суміш нафтоконденсату попала в річку. Було техніки 80 одиниць. Кілька місяців чистили. Офіційно сказали, що все в порядку, а вода так і лишилася брудною.

У Полтаві в районі Південного вокзалу підприємці скидають у Ворсклу нечистоти. Від цього в ній гине риба. Торяник говорить, ретельніше очищують стоки лише комунальні підприємства:

— Приватним легше дати хабара. Це буде в десятки раз менше, ніж будувати очисні споруди. На нашому маслосирзаводі вони бутафорські, хоча по документах — справжні.

Через економічну кризу на чищення річок держава дає половину потрібних коштів. Решту виділяє місцевий бюджет. Чистять річки, які в критичному стані.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині забруднені всі річки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі