четвер, 19 червня 2008 18:47

На Полтавщині виявили гігантських равликів (ФОТО)

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  Равлики за розмірами трохи більші за сірникову коробку. Вони їдять зелень. Мають по чотири роги
Равлики за розмірами трохи більші за сірникову коробку. Вони їдять зелень. Мають по чотири роги

У понеділок 56-річна пенсіонерка Людмила Король із Гадяча біля власного городу знайшла великих равликів. Слимаки повзали по дорозі. Жінка принесла додому трьох. У місцевій санепідемстанції та станції захисту рослин не змогли встановити, що це за молюски.

Удома Король трьох равликів посадила в трилітрову банку. Жінку здивувало, що розміром вони більші за сірникову коробку. Показала сусідам. Ті сказали, таких великих раніше в Гадячі не бачили.

Людмила Король говорить, колонія равликів живе в місцевості, яку гадячани називають болгарським містечком. Раніше там жили нафтовики.

— Поклала в банку три листки капусти, а вони їх з"їли моментально, — розповідає жінка. — Кинула полуниці — також їдять. Якщо заведуться на городах, то всі овочі можуть переїсти.

Беру банку з равликами та несу до станції юних натуралістів. Працівники попросили випустити їх на стіл. Кажуть, думали за описами, що це виноградний равлик. Але тепер бачать, що ні. У виноградного раковина продовгувата, а в цих — кругла. Довідкової літератури по равликах на станції не знайшли. Не змогли сказати назву молюска.

— Принесіть нам кількох — спробуємо в себе завести. Поспостерігати, — просить одна працівниця.

На станції захисту рослин працівники дивуються.

— Таке чудне. Де ви їх узяли? — перепитує одна з працівниць. Пояснює, що вони займаються городніми шкідниками. Радять піти до санепідемстанції. Там також кажуть, щo таких великих бачать уперше.

Людмила Король вирішила слимаків залишити собі. Жінка планує посадити їх у акваріум. Годуватиме зеленню. Каже, цікаво дізнатися, що це за молюск.

Найбільш схожі на знайдених равликів — виноградні. Вони мають раковини заввишки до 5 см. Живляться зеленню та пагонами виноградної лози. В Іспанії, Франції та Італії їх вживають у їжу.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині виявили гігантських равликів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі