вівторок, 06 листопада 2007 07:14

На Полтавщині щороку помирає населення одного району

За останні сім років на Полтавщині за рік у середньому помирає 20 тис. осіб. Це кількість населення Диканського чи Котелевського районів або майже семи селищ Чорнухи, в якому 2697 жителів і яке є найменшим райцентром в області.

Народжуваність удвічі менша за смертність. Тож щороку населення Полтавщини зменшується майже на 14 тис. жителів. Область займає п"яте місце в Україні за смертністю. На кінець серпня з початку року природний приріст становить мінус 10 тис. 130 осіб. Гірші справи з приростом тільки в Дніпропетровській, Донецькій, Луганській і Харківській областях.

Нині на Полтавщині 1 млн 532 тис. населення.

20 квітня цього року сесія облради зняла з обліку села Кирсівка та Передеріївка, що входили до Черкащанської сільради Миргородського району. Там залишились покинуті хати.

— Останню жительку Кирсівки 81-річну Олександру Ляпішеву зняли з реєстрації в липні 2005-го. Переїхала до дітей у Сенчу Лохвицького району, — розповідає сільський голова Марія Лисюк, 50 років. — Передеріївку останнім покинув Петро Сень. Донька забрала в Миргород.

Колись у Кирсівці жило до 30 осіб. У Передеріївці — до півсотні, була початкова школа.

За останні 20 років в області зникло 70 сіл. Залишилося 1785. Цього року селища Вишневе та Першотравневе Пирятинського району переведені до категорії сіл зі зменшенням кількості жителів.

За цей рік населення Полтавщини скоротилося на 21 тис. Із них понад 12 тис. осіб померло від хвороб серцево-судинної системи, а понад 2 тис. — від ракових захворювань.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині щороку помирає населення одного району». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі