четвер, 07 серпня 2008 19:04

На пасовище за селом зливають мазут

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Житель Комишні, військовий пенсіонер Сергій Рудченко показує котлован, наповнений водою та мазутом
Житель Комишні, військовий пенсіонер Сергій Рудченко показує котлован, наповнений водою та мазутом

На пасовиську за селом Комишня Миргородського району підприємство "Укрбургаз" вирило котлован розміром 10х18 м і завглибшки 10 м і почало в нього зливати мазут. Позаминулої середи півсотні місцевих жителів зібралися біля котловану — вимагали його закидати, щоб не псував землю.

Люди стоять біля ями без огорожі:

— Ми тут споконвік пасемо корів. Здали по 25 гривень на закупівлю насіння трави, — розповідає 48-річна Любов Христенко. — Сільська рада віддала під вишку частину пастівника. Почали рити яму. Ми думали, для бурової. А потім пастухи побачили, що в яму зливають нечистоти.

— Під бульдозери ляжемо, аби буровики далі ями не рили, — кричить хтось із натовпу.

Дозвіл на використання земельної ділянки під бурову вишку в сільради торік восени просило підприємство "Полтавагазвидобування". Депутати попросили 500 тис. грн на розвиток села. Газівники відмовилися. За четвертим голосуванням у березні цього року депутати дали згоду. За це Миргородська райдержадміністрація пообіцяла виділити на потреби місцевої громади 800 тис. грн.

— Буровики вирили яму, а гідроізоляції не зробили, — обурюється 54-річний житель Комишні Сергій Рудченко. — До ґрунтових вод якихось 6 метрів. Мазут всмоктується в землю. Лише за ці вихідні вилили кілька цистерн.

Селяни простежили, нечистоти возять із Лохвицького району.

Розповідають, два роки буровики поставили вишку за 1 км від села. Тоді в криницях зникла вода. У 18 дворах змушені були чистити та поглиблювати колодязі.

— Зранку два-три відра ще можна витягти чистої води, — говорить комишнянка 45-річна Тетяна Лях. — А потім усе — немає. Приходиться воду економити. На хазяйство збирати дощову.

Буровики пояснюють, до зникнення води у криницях вишки стосунку не мають. Вода не може йти в глибину від одного водоносного шару до іншого. Тиск на неї йде від земної кори, а не навпаки. Пустот, щоб туди пішла вода, не виявлено.

— Амбари (котловани. — "ГПУ") нам потрібні для технологічних потреб. Без них не обійтися, — роз"яснює начальник Полтавського відділення бурового управління "Укрбургаз" 55-річний Володимир Гальченко. — Поряд із цією ми вириємо ще одну яму. Перекачаємо туди воду із проблемного котловану. Почистимо його та зробимо гідроізоляцію. Мазут утилізуємо.

Зараз ви читаєте новину «На пасовище за селом зливають мазут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі