четвер, 18 листопада 2010 19:08

"На курси прийшов заради 20 бонусних балів"

"Хочу поступити на фінансиста. Закінчую школу-інтернат номер 2. Тата немає, а матір позбавили батьківських прав. Сподіваюся тільки на себе, — говорить 18-річна Марія Литвинова. У понеділок ввечері вона сидить в аудиторії Полтавського техуніверситету на підготовчих курсах. — В інтернаті українську мову викладали нормально. Сама не хотіла вчитися, тому прийшла на курси. Тут хороший викладач, доступно пояснює. Репетиторів чи інших курсів мені не треба, з математикою у мене все добре".

В аудиторії сидять близько 50 абітурієнтів. Дістали зошити з конспектами, повторюють правила.

— На курси прийшов заради 20 бонусних балів, — каже Олександр Саєнко, 18 років, за першою партою.

— Та нє, шо ти таке кажеш, — смикає його за рукав сусід по парті.

— Правду. Це велика перевага при вступі. Ну і пояснюють тут добре. Домашніх завдань задають багато, мозги не плавляться, встигаю.

Викладач 45-річна Світлана Ревенко викликає до дошки Богдана Орлеана. Повторюють тему "Написання великої літери у власних назвах". Абітурієнт пише назву вузу, куди хоче поступити і робить помилку — слово "національний" з великої літери.

— Ректору, звісно, сподобається, — сміється Світлана Іванівна, виправляє його, повторює правила правопису.

Заняття з української мови проводять раз на тиждень, з математики — двічі. Урок триває 3 год. Для абітурієнтів відкрили вечірні та заочні курси.

— Багато років викладаю на курсах, — розповідає Світлана Ревенко. — Бувають діти з нормальним рівнем знань, але тести здають посередньо, бо не хочуть вчитися. А є слабші, підтягуються і пишуть тести на 170 балів. Усе залежить від бажання вступника. Якщо абітурієнт пройшов курси в нашому навчальному закладі, то 20 додаткових балів йому дають лише при вступі в наш університет.

Додаткові бали дійсні при вступі на інженерно-технічні, природничо-математичні та педагогічні напрямки. У більшості навчальних закладів підготовчі курси розпочалися в жовтні. Охочих досі приймають. Заняття проводять у суботу і неділю, або у вечірній час у будні.

— Плануємо відкрити курси в районних центрах, — розповідає Наталія Швачунова, завідувач підготовчих курсів аграрної академії. — Заняття проходять за типом шкільних — дітям дають домашнє завдання і перевіряють його. Регулярно є тести і зрізи знань. Після кожної мікротеми — тестування. А завершують тему контрольними роботами. Рівень підготовки абітурієнтів — різний. Діти із сіл переважно старанніші, ніколи не пропускають заняття.

Репетитори в Полтаві за годину роботи беруть від 50 грн.

Зараз ви читаєте новину «"На курси прийшов заради 20 бонусних балів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі