понеділок, 28 листопада 2011 00:15

На камені Гоголя загадують бажання

Запитайте себе, чи багато ви знаєте про Україну і своє місто зокрема? Щоб кожен з нас міг краще пізнати батьківщину та поділитися своєю любов'ю до неї, "Київстар" створив масштабний інтернет-портал      iloveukraine.com.ua. Українці там діляться одне з одним фотографіями красивих, цікавих і незвичних місць країни. Інтернет-ресурс допомагає розказати про Україну всьому світу –про пам'ятники з тисячолітньою історією, дивовижну природу, незвідані місця, про країну, яку ми любимо.

Кожен може зареєструватися на інтернет-порталі та показати фотографії визначних місць рідного краю. Це полегшить організацію відпусток і вихідних, також стане незамінним помічником для іноземців, які приїдуть до нас наступного року на чемпіонат Європи з футболу.

У рубриці "Поділися любов'ю до України" ми розкажемо про незвичні місця Полтавщини.

На Полтавщині є чимало пам'ятників, біля яких загадують бажання. Аби вони здійснилися, потрібно доторкнутися до споруди чи потерти її рукою.

 

Біла Альтанка на Соборному майдані у центрі Полтави. Її спорудили понад сто років тому на честь 200-річного ювілею Полтавської битви. На тому місці після перемоги над шведами цар Петро І зустрівся з полтавськими ремісниками. Згідно з легендою, на майданчику, де стоїть альтанка, коваль підкував царського коня, що загубив у битві підкову. Через те альтанка зовні нагадує підкову на високих білих колонах. Полтавці вірять, вона приносить щастя. Тому всі наречені приїздять до альтанки. Також там зустрічають ранок місцеві випускники.

Пам'ятник полковнику Келіну на просп. Першотравневому у Полтаві. Збудували його 1909 року на місці одного з бастіонів Полтавської фортеці. На постаменті біля основи пам'ятника лежить бронзовий лев. З ним пов'язано найбільше повір'їв. Полтавці кажуть, потрібно доторкнутися до звіра, щоб здійснилося бажання. Студенти політехнічного університету перед екзаменами труть хвоста лева, аби не мати на сесії "хвостів". Студенти медичної стоматологічної академії перед іспитами потирають левові пащу. Якщо хочуть знайти пару, також загадують бажання біля лева.

Грот бажань на території музею-садиби письменника Миколи Гоголя у селі Гоголеве Шишацького району. Коли письменник приїздив до батьків, жив в окремому флігелі. Там збереглися його особисті речі –молитовник, біла жилетка, тростина. Екскурсоводи переказують, Гоголь любив сидіти на великому камені, схожому на крісло, на березі озера біля кам'яного грота. Тепер на камені туристи загадують бажання. Вони здійснюються протягом трьох місяців. Кажуть, не можна бажати комусь зла. Інакше вискочить із грота лихий і вхопить людину.

 

Розкажімо і покажімо одне одному, скільки гарних місць є у нашому краї, поділімося фотографіями, враженнями, відкриймо дивовижну, таємничу і прекрасну Україну. Заходьте на сайт iloveukraine.com.ua, знаходьте цікаві маршрути для себе та даруйте свої відкриття іншим. Поділіться любов'ю до України!

Зараз ви читаєте новину «На камені Гоголя загадують бажання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі