пʼятниця, 06 червня 2008 18:06

На газовій свердловині загасили 30-метрове полум"я

Автор: фото: Світлана НАТАЛЕНКО
  Працівники МНС гасять пожежу на навчальній газовій свердловині у Малій Рублівці на Котелевщині. Щоб охолодити метал, трубу з шістьох боків поливають водою. Потім потік спрямовують на вогонь, збиваючи полум’я при основі труби. Вогонь гасне. Лише тоді закру
Працівники МНС гасять пожежу на навчальній газовій свердловині у Малій Рублівці на Котелевщині. Щоб охолодити метал, трубу з шістьох боків поливають водою. Потім потік спрямовують на вогонь, збиваючи полум’я при основі труби. Вогонь гасне. Лише тоді закру

5 червня на полігоні газопромислового управління "Полтавагазвидобування" поблизу села Мала Рублівка Котелевського району стався вилив нафтопродукту. Кілька разів горіла газова свердловина. Це організували працівники МНС. Вони проводили навчання — випробовували техніку й різні методи гасіння пожеж.

На полігон звезли 60 видів техніки і 200 людей особового складу. Випускали в повітря газ під високим тиском і підпалювали його. Виривалося полум"я заввишки 30 м. Потім вогонь гасили кількома способами.

— Тут усе заплановане, а в реальних ситуаціях фонтан некерований. Тиск у реальних умовах сягає до 70 атмосфер, висота вогню 70–120 метрів, — розповідає заступник начальника Головного управління МНС Олександр Гнатенко, 44 роки. — Ми відриваємо полум"я і водяними струменями, порошком та іншими пристроями ліквідовуємо.

Востаннє свердловина горіла 2004 року. Тоді задіяли 120 рятувальників, 56 різновидів техніки. Гасили п"ять днів. Такі пожежі спричиняє порушення технологічного процесу. Однак останні події були пов"язані з крадіжками газоконденсату з родовищ.

На навчання прибув міністр МНС Володимир Шандра, 45 років.

— В основному газ добувають у Полтавській і Харківській областях. Тут розташовані майже всі свердловини, тому в нас зосереджений спеціальний аварійно-рятувальний загін і спецтехніка. Такий загін єдиний в Україні, — каже він.

Також міністрові презентували єдину в країні установку для спалювання отрутохімікатів. Її придбали торік за 1,5 млн грн, цього літа планують запустити. Вона пересувна, тому отруйні речовини знищуватимуть на місці.

— Спалювання хімікатів у доменній печі не передбачає очистки викидів, тому цей спосіб небезпечний. В установці вони згоратимуть при температурі 800–1100 градусів у спеціальному розчині, — розповідає начальник обласного управління з питань надзвичайних ситуацій Михайло Андрусенко. Це дає можливість зв"язати органічні сполуки й після спалювання отримати безпечні шлаки, які можна утилізувати на будь-якому полігоні твердих побутових відходів.

Технологія передбачає шість ступенів очистки викидів, а це 98%. За годину вона спалює 50 кг речовин. На Полтавщині 750 т небезпечних хімікатів. Їх планують знищити за 2–3 роки.

В Україні більш як 200 тис. т пестицидів та інших міндобрив, які вже не можна використовувати.

Зараз ви читаєте новину «На газовій свердловині загасили 30-метрове полум"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі