пʼятниця, 22 серпня 2008 18:52

На фестивалі "Калинове літо на Дніпрі" танцювали із серпами

Автор: фото: Еліна СЕРГАЧОВА
  За лаштунками сцени на фестивалі ”Калинове літо на Дніпрі” в Комсомольську репетирують алжирці. Вони із чорними щитами в руках та палицями імітують бій під удари барабанів
За лаштунками сцени на фестивалі ”Калинове літо на Дніпрі” в Комсомольську репетирують алжирці. Вони із чорними щитами в руках та палицями імітують бій під удари барабанів

21 серпня в місті Комсомольськ розпочався міжнародний фольклорний фестиваль "Калинове літо на Дніпрі". Він триватиме чотири дні. На фестиваль приїхали учасники з семи країн.

"Калинове літо на Дніпрі" розпочинається о 19.00 на Театральній площі. Сцену влаштували на сходах Палацу культури та техніки.

До початку фестивалю колективи йдуть вулицями міста. Рух транспорту перекрили. На тротуарах люди. Плескають у долоні, кричать. На перехрестях колективи танцюють та співають по черзі.

Кожен гурт виходить на сцену з прапорами.

Танцюристи з Алжиру — із чорними щитами в руках та палицями. Імітують бій під удари барабанів, гру на національних інструментах.

— Найкрасивіші хлопчики цього року приїхали з Алжиру, — перемовляються між собою дві 40-річні жінки. — Красиві, сексуальні, як принци.

Керівники колективів кажуть, багато місцевих дівчат намагаються  пробратися за сцену та познайомитися з учасниками.

— Цього року запрошували країни, які жодного разу не виступали, — каже директор фестивалю 36-річна Ірина Зеленська. — Латвія, Болгарія, Алжир, Кіпр, Татарстан у нас уперше. Шкода, у колективу з Туреччини виникли труднощі з візами. Їх чекаємо трохи пізніше. Не відкрили візу учасникам із Мальдів.

На відкритті кожен гурт виконує два-три танці. Українські колективи не братимуть участі. Організатори кажуть, фінансування заходу обмежене. Замість них запросили турків, які на фестивалі ще не виступали.

Найголосніше аплодують учасникам із Кіпру. Вони танцюють із серпами.

— Чудно як, — голосно каже чоловік у картатій сорочці. — Щоб вони тими серпами біди собі не наробили.

— Нам усі усміхаються, — розповідає за сценою керівник колективу з Кіпру Огус Толга через перекладача. — Один чоловік, побачивши наш прапор, заговорив турецькою.

Останніми виступають латвійці. Вони стають у лінію парами. Мелодія повільна. Їм аплодують найменше.

Перший день закінчується о 22.00. Із площі колективи везуть до готелю "Славутич". Харчуються три рази там же в їдальні. За участь у фестивалі країни не платять. Гроші дають спонсори: Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, управління культури Полтавської облдержадміністрації, міжнародна організація ЮНЕСКО та її українська секція СІОФФ.

22 серпня колективи виступали на сцені міського Палацу культури Комсомольська. Перегляд концерту коштував 10 грн. Гала-концерт відбудеться на Театральній площі 24 серпня о 20.00.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі "Калинове літо на Дніпрі" танцювали із серпами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі