четвер, 24 квітня 2008 19:43

На дощ треба брати шини з "ялинкою"

У березні на авторинках Полтавщини шини подорожчали в середньому на 30 грн. Ціни підняли виробники.

— Найчастіше водії купують двічі по дві шини, бо чотири відразу — дорого, — каже продавець авторинку в Кременчуці Микола Тимошенко, 40 років. — Продаємо шини фінського, японського, німецького, польського, білоруського та російського виробництва. Із вітчизняних — лише білоцерківські.

Українські покришки коштують 165–200 грн. Імпортні — 230–370 грн.

— Зимові шини жорсткіші, з ними незручно їздити, тому міняю їх на літні. Вони більше пристосовані до нагрітого та розпеченого асфальту і більш водостійкі. Протектори краще відштовхують воду. Для своєї "таврії" купую "Росаву", — розповідає водій Іван Матвієць, 61 рік, із Мозоліївки Глобинського району.

Зимові та літні шини відрізняються різним складом гуми та вмістом у ній каучуку.

— При плюсовій температурі зимові шини швидше зношуються. Тоді автомобілем незручно та важко керувати, він ніби плаває на дорозі. Іноді стає некерованим. Якщо використовувати шини не у свій сезон, втрачається властивість гальмівного шляху, — пояснює працівник шиномонтажної фірми у Глобиному 48-річний Сергій Брага.

Літні шини в середньому розраховані на 40–50 тис. км пробігу за сезон.

— Із нашими дорогами з ямами та горбами треба купувати м"які шини. Приміром, фінські преміум-класу "Нокіан" чи фінсько-російські "Амтел". Вони не так псують ходову частину автомобіля й до наступної зими їх точно вистачить. Ті, в кого невеликий кілометраж, їздитимуть і на другий сезон, — ділиться агент по роботі з клієнтами авторинку в Кременчуці Дмитро Попатенко, 35 років. — Багато водіїв за звичкою купують білоцерківські шини "Росава", хоча їх якість за останні п"ять років погіршилася. Ця резина жорстка для наших доріг. Авто швидше зношується.

Для УАЗів, ЗАЗів та "москвичів" найчастіше беруть "Росаву" або покришки російського виробництва з Ками, Воронежа, Кірова, Омська. Для "ауді", "деу", "ланоса" купують "Амтел", "Нокіан", "Мішлен".

За словами водіїв, для дощової погоди найбільше підходять шини з рельєфним зображенням у вигляді ялинки та асиметричним малюнком. Вони найкраще відштовхують воду.

— Така гума майже не шумить. Моя "таврія" йде плавно і швидко, без вібрацій, — каже  Іван Матвієць із Мозоліївки на Глобинщині.

Деякі водії їздять із демісезонними шинами з позначкою "All seasons". На літній подібного маркування немає.

Зараз ви читаєте новину «На дощ треба брати шини з "ялинкою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі