понеділок, 09 червня 2008 18:12

На дачі Ірини Оніщенко чотири роки живуть кажани

Під шифером будинку 47-річної Ірини та 50-річного Леоніда Оніщенків чотири роки тому оселилися кажани. Відтоді подружжя не може їх звідти вигнати. Санепідемстанція не береться знищувати тварин, бо вони занесені до Червоної книги.

Оніщенки живуть у місті Полтава. Їхня дача розташована в селі Козельщина Машівського району на Полтавщині. Будинок цегляний. Має один поверх, вкритий скловатою й шифером. На мансардному даху з ламаними кутами вони облаштували кімнату.

Кажани до будинку перелетіли з покинутої птахоферми. Більше ні в кого в селі вони не живуть.

— На другому поверсі знаходитися неможливо, там сморід стоїть. Навколо будинку валяється послід. Через стелю другого поверху просочуються продукти їхньої життєдіяльності. Видно навіть плями. У кімнати вони не потрапили, але над стелею все шарудить, — обурюється Ірина.

Після 20.00 кажани починають вилітати надвір. Одного вечора подружжя нарахувало їх 50. При зібраних крилах тварини завдовжки 10 см, а коли розправляють їх — 25.

— Цього року будемо розбирати дах, бо сил із ними боротися немає. Або ми, або вони, — зітхає жінка. — Ми намагалися розібрати дах з другого поверху, та вони забилися в такі щілини, що годі дістати. Викурювали димовою шашкою, та безрезультатно. Вони вилетіли і забралися назад. Торік купили ультразвуковий відлякувач, та на кажанів він не діє. Труїти їх складно, бо нічого не їдять.

Щойно рукокрилі в них оселилися, Ірина зверталася за допомогою до обласної санепідемстанції.

— Нам сказали, що ніхто їх не знищуватиме, бо кажани занесені до Червоної Книги. Я просила допомогти їх вивести. Там відповіли, що не займаються такими питаннями.

— Організації, яка б таким займалася, не існує в Україні. До нас часто дзвонять і просять знищити мишей, змій, а тепер ще й кажани, — каже заступник головного лікаря обласної санепідемстанції Микола Асаул. — Раджу тим людям перекрити кажанам доступ до даху.

Зараз ви читаєте новину «На дачі Ірини Оніщенко чотири роки живуть кажани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі