четвер, 25 вересня 2008 17:19

Музей весілля має бутель із самогоном

Музей весілля відкрили в неділю в селі Великі Будища Диканського району. Його створили за ініціативи учасниць місцевого фольклорного ансамблю "Берегиня". Цьому колективу 15 років. Він має звання народного.

— П"ять років тому святкували десяту річницю ансамблю й вирішили створити музей весілля. Ідея була моя, — розповідає директор Великобудищанського Будинку культури Оксана Трипольська, 38 років.— Але над створенням трудилися всі учасники колективу. Експонати збирали селом.

Музей нагадує селянську хату. Його розмістили в кімнатах другого поверху сільського клубу. У приміщенні є піч, різьблений стіл, дзеркало, колиска, килими та рушники. На стінах у дерев"яних рамках висять фотокартки з весіль, які гуляли в селі. Весільну скриню відновив та розмалював сільський художник Іван Пелих. Також поставили дерев"яне ліжко, заслали вишитою ковдрою.

На відкриття прийшли місцеві молодята Марія та Денис Старостіни. Вони побралися 21 вересня.

— Із женихом та нареченою вирішили відтворити старовинний обряд весілля, — каже Трипольська.

Молоду заводять до кімнати. Садять перед дзеркалом. Подружки поправляють на ній одяг. Співають обрядових пісень. Молодий у цей час чекає на подвір"ї з боярином.

— Будем пропонувать за наречену могорича, — жартують хлопці.

Від дзеркала Марію пересаджують на кожух для того, щоб у родині був достаток. Дружки починають сперечатися із друзями молодого за викуп.

Під співи молода показує, що вміє кочергою саджати чавунок до печі, тримати дерев"яною лопатою хліб, заколисувати дитину.

— Ану, хай Денис дитя візьме, — гукає хтось із гостей. — Ляльку дістають із колиски та передають чоловікові. Той зі сміхом колише її.

Потім сідають до столу. Весільна сваха починає роздавати гостям печені шишки з короваю, весільний батько ріже коровай. До нього подають горілку. Її наливають з прозорого бутля, заткнутого кукурудзяним качаном.

Люди беруть коровай та дарують молодим гроші.

— Таке народне весілля показуватимемо бажаючим, — кажуть учасниці "Берегині".

Розкладу роботи музею поки що немає. Він працюватиме на замовлення для груп відвідувачів. Перші екскурсії обіцяють проводити безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «Музей весілля має бутель із самогоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі