четвер, 23 жовтня 2008 20:16

Молодята фотографуються з козаком

Молодята фотографуються з козаком

У Гадячі перед магазином "Хуторянка" місцевий підприємець 43-річний Віктор Оленченко замовив поставити скульптурну групу — три дерева, які сплелися гілками. На них гніздо з лелечатами та дорослі лелеки. Біля одного з дерев встановили фігуру жінки-хуторянки, двох козаків, один із яких танцює, а інший грає на сопілці біля діжки з медом. Усі фігури розфарбували яскравими кольорами.

— Роблю цю роботу з травня, — розповідає скульптор Владислав Мороз. —  Жіночу фігуру казали потовще щоб зробив, а я не схотів. Товстих древні іудеї  камінням забивали. Тоді такий час був. Усередині скульптур арматура та труби. Спочатку бетон накидав на арматуру, а потім обрізав, надавав форму. Якщо чуть прогавив — засохло. Зрізав болгаркою. Накидав знову. Відходи мішком виносив.

Чуть прогавив — засохло. Зрізав болгаркою

Скульптор каже, ідею скульптурної групи вигадав сам. Подібного досі ніде не бачив:

— У мене ще є одна крута задумка. — Не знаю, кому запропонувати. П"ять фігур: дівчат і хлопців. Сучасні репери. Стоять і завлікають, запрошують. Це для великого міста.

Після встановлення скульптур коло магазину "Хуторянка" почали зупинятися машини. Місцеві молодята тепер традиційно біля них фотографуються. Кажуть, роблять це, аби подальше життя було веселим.

Біля скульптур підприємець хоче поставити лавочки, висадити алею з 60 кущів самшиту.

Через дорогу від магазину в липні цього року поставили пам"ятник молодості. Це постамент у вигляді східців, на яких сидить хлопець із гітарою. Поруч стоїть боса дівчина в сарафані. Обоє золотистого кольору. Позаду пам"ятника потрійна арка.

— Збудували "Хуторянку" не тільки, щоб ковбасу продавать, — пояснює підприємець Віктор Оленченко. — Коли почали роботи, місцеві лаялися й були настроєні проти магазину. Кричали, що це, мов, мафія і що ми робимо погане. Я пообіцяв, що буде тротуар, благоустрій.

Обидві скульптурні групи біля магазину робив Владислав Мороз. Скульптор має дружину, двох дітей. Працює художником-оформлювачем у комунальному господарстві на півставки. Займається живописом. У себе вдома на стіні Мороз повісив скульптури янгола та орла. У спальні доньки — фігура дівчинки на кулі, яка тримає в руках троянди. На воротах біля дому Мороза сидить скульптурний кіт, на подвір"ї — черепаха.

Зараз ви читаєте новину «Молодята фотографуються з козаком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі