середа, 17 вересня 2008 20:34

Мисливці завезли на острів фазанів

10 вересня на острів у селі Набережне Глобинського району випустили фазанів: шість самців і 25 самок.

— Ми купували їх у фазанарії в місті Валки на Харківщині. Їздили "нивою". Із бензином нам усе це обійшлося в 2,3 тисячі гривень. Гроші мисливці збирали добровільно. Трохи добавили й полювачі із сусідньої Устимівки, — розповідає керівник Погребівської первинної організації товариства мисливців і рибалок Микола Коноваленко, 55 років. — Запустили їх для поповнення фауни. Кілька років на них полювати заборонено, доки виростуть. Ми регулярно плаваємо, дивимося, як вони там.

Нещодавно самку й самця бачили в сусідніх Погребах і Бабичівці. Вони перелітають острів, плавати не вміють. Харчуються насінням, ягодами, кореневищами та зеленими частинами рослин, а за можливості — комахами, їх личинками, павуками, черв"яками, молюсками. Деякі для цього розривають землю лапами. Пташенята лише згодом переходять на рослинну їжу. Сіль, яка виступає на поверхні землі, фазани споживають для поповнення її в організмі. Пастися на острові в Набережному фазани можуть вдосталь.

— Їх вага до одного кілограма, майже як кури. А вік один рік і два місяці. Як тільки їх випустили із кліток, до яких були прив"язані мотузки, так вони зразу побігли до очерету. Там було насипане зерно, — продовжує Коноваленко. — Зими в нас м"які, нехолодні. Тому такий клімат вони повинні б витримати. Головне, щоб багато снігу не випало. Їм погано буде пересуватися.

Зараз ви читаєте новину «Мисливці завезли на острів фазанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі