четвер, 13 листопада 2008 17:16

Мінеральна вата економить половину тепла в будинку

29-річний підприємець Роман Баранніков із Полтави влітку утеплив свій будинок мінеральною ватою. Так заощаджує кошти на опалювання приміщення.

— Моєму будинку до 60 років. Стіни з цегли та глини з соломою, — розповідає чоловік. — Узимку, щоб отопити хату, ми свій котел ставили на максимальну позначку. А тоді почув, що найбільша кількість тепла втрачається через вікна та дах.

Роман спершу замінив вікна. Тоді у фірмі "МІНІМАКСІ" купив рулон мінеральної вати — теплоізоляційний матеріал із скляного штапельного волокна для утеплення даху.

— Її вклав у дерев"яний каркас, щоб із дому через потолок не виходило тепло, — пояснює Баранніков. Він за фахом будівельник. — Таку вату вклав і в дерев"яні перегородки між ванною й кухнею для звукоізоляції. Бо в нас туалет в одній кімнаті з ванною. І все, що там робилося, раніше чулося в кухню. Ці матеріали екологічно безпечні. Бо китайські дешевші, але дуже токсичні — можуть навіть до раку призвести. Та й за товщиною вони менші. Ще ця вата оброблена спеціальною речовиною проти мишей. А в мене їх було тьма.

Утеплення даху площею 80 кв. м чоловікові обійшлося майже в 700 грн, ізоляція перестінок між кімнатами — 120. Підлогу утеплив пінополістирольними плитами.

— Така підлога витримує до півсотні років, а пінопласт служить менше в три-чотири рази, — продовжує чоловік. — Як ще й стіни утеплю, за підрахунками, узимку зекономлю половину тепла. Раніше в найхолоднішу пору випалювали 400 кубів. За них платили десь 500 гривень.


У Полтаві фірма "МІНІМАКСІ" п"ять років продає будівельні тепло- та звукоізоляційні матеріали у вигляді матів і плит із скляного штапельного волокна та пінополістирол іспанської фірми "Урса".

— Мінеральна вата виробляється з кварцевого піску та подрібненого скла. Її застосовують для зовнішнього та внутрішнього утеплення та звукоізоляції стін, дахів, міжкімнатних перестінок та перекриттів між поверхами, — пояснює технічний консультант фірми "Урса" Андрій Постоленко, 26 років. — Екструдований пінополістирол роблять зі спеціальних гранул із домішками, що перешкоджають горінню. Він витримує високе навантаження та не боїться вологи. Призначений для ізоляції плит фундаменту та підлоги.

1 кв. м скловати в залежності від товщини та різновиду матеріалу коштує від 9 грн, пінополістиролу — від 5.

Зараз ви читаєте новину «Мінеральна вата економить половину тепла в будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі