четвер, 23 грудня 2010 17:31

"Міліціонери створили справжню фабрику смерті"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Переховуватися від правоохоронців змушений 35-річний полтавець Віктор Корніленко. Нещодавно в інтернеті на сайті "Ютуб" з'явилося відео, на якому чоловік розповів, що за вказівкою полтавських міліціонерів допомагав їм фабрикувати кримінальні справи проти наркоманів. Корніленко зізнався, для чого правоохоронці залучають наркоманів для співпраці. Просить захисту в Української Гельсінської спілки з прав людини, Міністерства внутрішніх справ.

Віктор Корніленко — наркоман зі стажем. Шість разів його притягували за крадіжки. Після викриття ним методів роботи правоохоронців боїться переслідування. Через свого правозахисника Тетяну Громову погодився на зустріч. Приїхав із товаришем 34-річним Олександром Руденком. Проти нього за допомогою Корніленка міліціонери намагалися сфабрикувати одну з кримінальних справ. Зустрічаємося в кафе поблизу зупинки "Вулиця 23 Вересня" в Полтаві.

— Міліціонери створили справжню фабрику смерті, — озирається на всі боки Віктор. — Вербують наркоманів і тих, хто сидів, для фабрикації справ. Спочатку затримують їх, пропонують сісти або співпрацювати. Сидіти ж нікому не охота. Розкриття липових справ покращує міліцейську статистику. Дозволяє прибрати неугодних.

Каже, на нього працівники міліції вийшли 2006 року. Запропонували співпрацю в обмін на свободу. За весь час Корніленко взяв участь приблизно у 30 провокаціях. Підставляв лише наркоманів.

— Випитували, кого я знаю, — розповідає. — Потім вибирали людину. Далі все йшло по накатаній схемі. Я купував або приносив наркотики. За якийсь час міліціонери затримували цю людину. Вішали звинувачення у виготовленні або збуті. Я сам писав явку з повинною. За те, що ніби допомагав розкривати злочини, мене відпускали. Три роки тому за такою ж схемою мені довелося підставити друга Сашка Руденка.

Олександрові Руденку Віктор підкинув помічені гроші, за які ніби купували наркотики. Заховав їх у книжці. За якийсь час зрозумів, що більше так не може жити. Вирішив відмовити міліції у співпраці. Для цього надав справі розголосу. Розповів усю правду в суді.

— Через міліцейських агентів-наркоманів почав отримувати погрози, — продовжує Корніленко. — Грозилися мене вбити або посадити. Переховуюся майже три місяці.

Віктора Корніленка використовували також у підставах наркозалежних. Після його зізнання про фальсифікації та провокації правоохоронців жодну справу не переглянуто.

— Усі ці зізнання — суцільна провокація. Корніленко — людина, яка не вилазить із зони, — каже Юрій Сулаєв із Полтавської обласної міліції. — Він сам погодився здати точки, пішов на співпрацю. Ми кричимо, що Полтава наркотизована, а самі захищаємо наркорецидивістів, які по вісім разів притягувалися і в яких знайдено наркотики, є мережа збуту та виготовлення.

Сулаєв каже, Корніленко працював офіційно. Допомагав викрити наркоточки. Операції проводилися згідно із законом "Про оперативно-розшукову діяльність".

— Гроші або наркотики ми не підкидаємо, — каже Юрій Васильович. — Це нісенітниця. Лише проводимо закупки. За закупкою спостерігають, ведуться аудіо- та відеозаписи. Не виключаємо, що Корніленком маніпулюють особи, які не зацікавлені, щоб Руденка засудили.

Цього року проти працівників міліції Полтавщини за зловживання порушили 18 кримінальних справ, торік їх було 16. Із правоохоронних органів звільнили 42 міліціонерів, торік звільнено було 25 осіб.

Зараз ви читаєте новину «"Міліціонери створили справжню фабрику смерті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі