вівторок, 27 травня 2008 18:31

Микола Швець поставив пам"ятники на могилі вчителів

У Великих Будищах Диканського району 10 травня пройшла зустріч випускників 1973-го. Востаннє бачилися 2003-го. Зустрілися 18 випускників із України, Росії та Білорусі. Семеро однокласників уже померли.

На зустріч приїхав 51-річний Микола Швець, кандидат історичних наук. Нині він живе в Росії. Із березня цього року — голова Законодавчого зібрання Амурської області. Він секретар політради партії "Єдина Росія", яку очолює екс-президент Росії Володимир Путін. До Москви Швець потрапив під час служби в армії. Після демобілізації там і залишився. Полковник запасу. Працював помічником гендиректора держпідприємства "Рособоронсервіс".

Випускники вранці зустрічаються біля школи, фотографуються на шкільному ґанку. Потім ідуть на кладовище відвідати колишніх однокласників, першу вчительку Галину Дерев"янко. Пам"ятник на її могилі вони поставили п"ять років тому. У Миколи Швеця тут поховані обоє батьків.

Із кладовища йдуть до клубу на концерт.

На зустрічі випускників Микола Швець заклав перший камінь із меморіальною табличкою про початок зведення музею села. Для збору коштів на будівництво за ініціативи Швеця створили та зареєстрували благодійний фонд. Жителі Великих Будищ збирають для музею матеріали й експонати.

Колишній військовий постійно навідується до села. Востаннє приїздив на Різдво. За підтримки Швеця у Великих Будищах створено ансамбль "Берегиня", який має статус народного. Історик дає гроші на гастролі, розвиток ансамблю. У селі відкрили філіал музичної школи, є учнівський танцювальний колектив.

Однокласники встановили пам"ятник подружжю Романицьких — колишньому завучу школи та вчительці української мови. Обоє зробили багато для розвитку Великих Будищ, але залишилися без опіки рідних — їхня донька рано померла. Замість дубового та металевого хрестів на могилах поставили два гранітні пам"ятники з портретами. Гроші дав Микола Швець.

Зустріч випускники продовжують у кафе. Там замовили святковий бенкет. За столом розповідають про свої досягнення. Володимир Узнадзев став завідувачем тубдиспансеру в Гадяцькому районі. Микола Янош — директором заводу в Прилуках, Валентина Тягун — завідувачка магазину в Білорусі, Тетяна Копко працює держслужбовцем у Ростові-на-Дону.

Зараз ви читаєте новину «Микола Швець поставив пам"ятники на могилі вчителів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі