пʼятниця, 26 жовтня 2007 07:03

Микола Лютий позабивав вікна целофаном та ковдрами

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  У квартирі жителя Червонозаводського Миколи Лютого відключили центральне теплопостачання. Взимку його оселя не обігріватиметься. Чоловік вмикає обігрівач для внучки Оксани, яка прийшла в гості до діда
У квартирі жителя Червонозаводського Миколи Лютого відключили центральне теплопостачання. Взимку його оселя не обігріватиметься. Чоловік вмикає обігрівач для внучки Оксани, яка прийшла в гості до діда

"У кімнаті холодно, ходжу у валянках, — схлипує 80-річна Клара Правдолюбенко з міста Червонозаводське Лохвицького району. — Під трьома одіялами сплю. Постіль льодяна. Ложу три пластикові бутилки з кип"ятком під одіяло. Так гріюся. Або газову плиту включаю — тоді дихать нічим. Шість тисяч гривень на котел треба. Це великі гроші".

У Червонозаводському тепло не подали в 591 квартиру — майже третину помешкань міста. Холодні батареї і у відділенні водолікарні, ПТУ N32, Будинку культури, частково в музичній та школі N1. Загалом у Червонозаводському 1,4 тис. квартир, які обслуговує комунальна служба міста. Більшість сімей встановила індивідуальні газові котли й нині не мерзнуть.

Раніше півміста опалювали котельні місцевого цукрового заводу, решту — спиртзаводу. Кілька років тому цукрозавод передав котельню на баланс міста. Навесні цьогоріч через борги її відключили від газопостачання.

— У "Полтавгазі" сказали, що до першого грудня тепла може й не бути, —  каже міський голова Віталій Сидоренко, 41 рік. — Окрім боргів цукрового заводу, є борги населення. Ніхто не збирається платити. А в міському бюджеті грошей на погашення немає. Повертати борг нікому.

Цьогоріч "Лохвицький спирткомбінат" відмовився опалювати майже половину квартир міста. Щоб їх обігріти, з держбюджету виділили 3 млн грн для встановлення восьми міні-котелень. Збудували одну — для школи N2. Сім котелень обіцяють ввести в експлуатацію до 1 листопада. Вони обігріватимуть вісім будинків. А не підключать до котелень 15, більшість мешканців яких встановили індивідуальні котли. Проте в них є 43 квартири, власники яких не мають грошей на проведення індивідуального опалення. Це переважно пенсіонери. Деякі з них змушені зимувати в родичів.

Їду до тієї частинИ міста, де встановлюють нові міні-котельні. Тут робітники газової служби зварюють труби.

80-річна Ганна Невідома живе в будинку N7 по вул. Червоноармійській. Тепло до її квартири обіцяють пустити від нової міні-котельні. Зараз жінка опалює оселю електричним обігрівачем, який придбала за 278 грн. У квартирі +22°С.

— Воно то тепло, тільки ж за свєт дорого платити, — каже пенсіонерка. — Хотіла поставить газовий котел, так грошей немає.

46-річна Антоніна Сухонос із двокімнатної квартири по вул. Червоноармійській, 13а також чекала, що її будинок підключать до міні-котельні.

— Та мені сказали, що це дорого й нам нічого не робитимуть. Люди спохватилися й почали проводити індивідуальне. Ми тиждень тому поставили котла, — розповідає жінка. — Грошима допоміг директор хлібозаводу, де працює мій чоловік. Загалом індивідуальне опалення нам обійшлося в 3,5 тисячі гривень.

Щоб встановити індивідуальне опалення в квартирі, жителі Червонозаводського платили від 3,5 до 9 тис. грн у залежності від розмірів житла, якості труб та марки котла.

— Оце поставили собі в хати замєдлєнну бомбу, — каже Антоніна Сухонос. — Бо встановлення котлів ніхто толком не перевіряє.

Будинок N14 по Червоноармійській від"єднали від загальної тепломережі, бо в більшості квартир установили котли. У сім"ї Омеляненків із двокімнатного помешкання N2 грошей на опалення не вистачило.

— Купили собі калорифер за 240 гривень, — виходить на поріг квартири босий, у спортивних штанях і светрі Андрій Омеляненко. — Спимо з жінкою і двома дітьми, яким по 10 і 11 років, в одній кімнаті. Вкриваємося ватяними одіялами. Для моєї квартири на встановлення опалення треба до дев"яти тисяч гривень. Таких грошей не заробляємо. Я працюю слюсарем, а жінка — шліфувальницею.

Сусідній будинок N13 також відключили від теплопостачання. Цієї зими тут мерзнутимуть жителі вісьмох квартир. Серед них і 69-річний Микола Лютий.

— Живу сам у чотирикімнатній квартирі. Вмикаю газову плиту, відкриваю в кухні двері й топлю. А як грітимуся в морози, не знаю, — Лютий запрошує до кімнати. В оселі темно, бо чоловік позабивав вікна ковдрами й целофаном. На ліжку лежать зшиті три товсті простирадла. У центрі кімнати — обігрівач.

— Син Валентин поїхав на заробітки до Києва, — каже Микола Єгорович. — Може, заробить на котла.

Зараз ви читаєте новину «Микола Лютий позабивав вікна целофаном та ковдрами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі