четвер, 12 червня 2008 18:18

Мельники продають квіти з куща

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Станіслав і Тетяна Мельники з міста Глобине показують витке трояндове дерево шнеевальзер. Воно може вирости до 3 метрів заввишки. Діаметр квітів сягає 20 сантиметрів. Квіти подружжя вирощує на продаж
Станіслав і Тетяна Мельники з міста Глобине показують витке трояндове дерево шнеевальзер. Воно може вирости до 3 метрів заввишки. Діаметр квітів сягає 20 сантиметрів. Квіти подружжя вирощує на продаж

"Добро пожаловать в розовый рай" — такий напис видніється на подвір"ї 72-річного Станіслава та 68-річної Тетяни Мельник із міста Глобине. У них ростуть майже 300 видів троянд, а також лілії, іриси, ромашки. Таке подвір"я з квітами — єдине в місті.

Троянди господарі вирощують 28 років. Спочатку посадили для декору двору. Виростити цю квітку можна зі звичайної шипшини, прищепивши культурну троянду.

— Це ж цариця усіх квітів. Та ми вже настільки звикли, що майже не відчуваємо їх запахів. Проте серед них душа відпочиває. Троянди квітнуть тричі на рік. Коли заморозки, зрізаємо цілі відра троянд і даруємо шикарні букети зятю Вікторові Сіренку на день народження, — розповідає Станіслав Мельник.

Подружжя продає букети вдома. Реклами не розміщують. Їх знають за позитивними відгуками. Найбільше купують на випускні, весілля та на 1 вересня. У Глобиному є лише один квітковий магазин. Квіти не завжди залишаються свіжими до ранку.

— Сама комбіную букети. У мене є стрічки та пакувальний папір. Найчастіше беруть по три троянди. Жовті купують рідко. Мабуть, зважають на забобони: цей колір означає розлуку. Хоча це вигадки. Часто просять нарізати різнокольорових, — каже Тетяна Мельник. — Буває приходять по квіти о шостій годині ранку. Це якщо у когось весілля. Люди вибирають самі, на власне уподобання. Букет із трьох троянд коштує 35 гривень, із п"яти — 55, семи — 75. Така ж ціна і на лілії. Вони теж користуються не меншим попитом. Можна купити букет із ромашок. Одна квітка — 2 гривні.

На клумбах Мельників розквітла вишнева лілія. Інші розпускаються наприкінці червня. Їх можна пересадити із квіткою — вона не пропаде. Лілія з корінцем коштує 7 грн. Така ж ціна і на саджанці троянд.

У розсаднику ростуть виткі трояндові дерева-квіти. Вони сягають понад 2 м заввишки. Серед багатьох сортів — аква, абражем. Є і виткі — лавінія, боніта, леді Гей, полька, едель розен. Ґрунтопокривні можуть розіслатися на землі у діаметрі 7 м. Серед мініатюрних — аріфа, сапгін, бат борн. Ростуть також різнокольорові троянди — червоні, рожеві, білі, кремові, помаранчеві. Деякі гілки від квітів нахилилися до землі. Між ними макет дорослої лелеки та кількох малих. Як пояснили господарі — для краси. Кури подвір"ям не ходять. Їх тримають у вольєрі на задній частині двору.

Зараз ви читаєте новину «Мельники продають квіти з куща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі