четвер, 14 серпня 2008 17:12

Матроси назвали пінгвіна Жорою

Автор: фото з архіву родини Євгена Махмендарова
  Боцман Євген Махмендаров (праворуч) із матросом Георгієм Колотіліним тримають у руках пінгвіна, який піднявся на корабель по трапу. Знімок зроблений на острові Кергелен
Боцман Євген Махмендаров (праворуч) із матросом Георгієм Колотіліним тримають у руках пінгвіна, який піднявся на корабель по трапу. Знімок зроблений на острові Кергелен

Цій фотокартці 22 роки. Зроблена вона на острові Кергелен в Антарктиді. Сюди 1986 року прибуло радянське транспортне судно "Імені 61 комунара" для доставки на французьку полярну станцію, продуктів харчування, обладнання, прісної води.

На першому плані — пінгвін Жора. Його тримає боцман судна Євген Махмендаров. Зліва матрос Георгій Колотілін.

— Пригадую той день, ніби це було сьогодні, — розповідає Євген, 59 років. Чоловік родом із села Бреусівка Козельщинського району. Нині живе в Севастополі. — До цього наше судно курсувало теплими морями й океанами. Перевозили продукцію плавучих рибних заводів, вантажі. Побували на всіх континентах земної кулі. А ось до Антарктиди втрапили вперше. Тільки-но скинули трап, як по ньому, кумедно перехиляючись з боку на бік, почав підніматися маленький пінгвінчик.

Чоловік згадує, що матроси почали вигукувати зі сміхом, що він ходить, ніби Жора Колотілін. Чоловік погодився, аби пінгвіна назвали на його честь.

— Зійшли з Жорою на берег. Узяли на руки пінгвінчика, — згадує Махмендаров. — Хтось сфотографував нас.

Пінгвіна віднесли до мами. Вона стояла на березі з малими пінгвінятами та кричала. Екіпаж майже три доби пробув на острові. Гостювали у французів на полярній станції, проводили ремонт судна, набирали джерельну воду.

— Ніде в житті я не пив такої смачної води. Щоденно десь о півдні, пінгвін приходив до нас, — переказує чоловік.

Майже 40 років Євген Махмендаров провів на морях. Ходив під турецьким, панамським, іншими прапорами. Отримав статус учасника бойових дій. У 80-х роках перевозив продукти до революційної Анголи. Там морякам довелося відбиватися від місцевих партизанів.

Удома чоловіка чекала дружина Лариса, донька Ольга. Нині Євген на пенсії. Але працює у складі бригади портової обслуги. Щоліта приїжджає в Бреусівку до батьківської хати. Відвідує школу, могили батьків, рідню.

Зараз ви читаєте новину «Матроси назвали пінгвіна Жорою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі