четвер, 15 травня 2008 19:47

Марія Царевська сфотографувалася з американським льотчиком

Автор: фото з архіву Євгена Гнипи
  Американський льотчик після вдалого бойового вильоту під час операції ”Френтик” сфотографувався з полтавськими дівчатами-кухарками. Ліворуч присіла Марія Царевська
Американський льотчик після вдалого бойового вильоту під час операції ”Френтик” сфотографувався з полтавськими дівчатами-кухарками. Ліворуч присіла Марія Царевська

Це фото кілька років тому знайшов на американському інтернет-сайті Євген Гнипа, працівник Полтавського музею авіації та космонавтики. Упізнав на ньому двоюрідну бабусю Марію Царевську.

Фотографувалися влітку 1944 року на військовому аеродромі. Тоді проводилася американсько-радянська операція "Френтик" — літаки злітали в Полтаві, скидали бомби на Німеччину, сідали в Італії чи Великобританії. Зворотною дорогою знову бомбили Німеччину.

— Показав бабусі фото. Імен вона вже не пам"ятає, — розказує Гнипа. — Їй 21 червня виповниться 90 років.

Царевська народилася й жила в Полтаві. Дівоче прізвище — Торяник. Коли почалася війна, із сестрою Вірою і маленькою донькою Людою поїхала в евакуацію до Башкирії.

— Як повернулися у травні 1944-го, влаштувалися кухарями на військовий аеродром, — веде далі Євген. — Згадує, не одна полтавка закохалася в американських вояків.

Марія вибрала 35-річного начальника фінансового відділу аеродрому Леоніда Царевського.

— У бабусі в 1943-му на війні загинув перший чоловік Михайло Яковлев, — каже Гнипа. — А в Леоніда Миколайовича померла дружина. У нього був маленький син. Одружилися 1945-го.

Після війни капітана Царевського перевели до Кривого Рога. Жінка була домогосподаркою, виховувала дітей. 1954 року сім"я переїхала до Чернівців, де живе донині.

— Чоловік її помер у 1990-му. Син виїхав у Росію, майже не родичається, — говорить. — А донька живе з Марією Юхимівною. Її внучка Ірина Микитюк — триразова чемпіонка Радянського Союзу з легкої атлетики. Онук Андрій живе в Москві.

Зараз ви читаєте новину «Марія Царевська сфотографувалася з американським льотчиком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі