четвер, 04 вересня 2008 18:41

Марині Шаповал брат відрубав пальця

Автор: фото: Ірина ЧАЙКА
  Марина Шаповал із матір’ю Наталею вдома в селі Більськ Котелевського району. Дівчинка полюбляє писати на газетах. Після того, як із травмованої руки знімуть шви, вчитиметься тримати ручку чотирма пальцями
Марина Шаповал із матір’ю Наталею вдома в селі Більськ Котелевського району. Дівчинка полюбляє писати на газетах. Після того, як із травмованої руки знімуть шви, вчитиметься тримати ручку чотирма пальцями

Три тижні тому Марина Шаповал, 2 роки й 9 місяців, із села Більськ Котелевського району підставила вказівний палець правої руки під сокиру, яку тримав брат дівчинки 4-річний Дмитро. Лезо відтяло їй півпальця.

25-річна Наталія Шаповал згадує, того дня вона зі своїми трьома дітьми пішла до матері. Вирішили на вулиці зварити чай у самоварі. Найменшого 9-місячного сина жінка заколисала в будинку.

— У дворі у мами є пеньок. На ньому я тюкала невеликим топорчиком трісочки, — розповідає. — Недалеко бігали інші малі. Потім думаю: піду гляну, чи спить Владик. Одхожу метрів зо три й чуствую — щось не те. Якось тривожно стало на душі. А коли обернулася — було пізно.

Дмитро схопив сокиру й скопіював роботу матері. Цієї миті до тріски на пеньку потяглася Марина.

— Помню, син стояв і злякано дивився на окровавлений палець Маринки. Він кинув топорець і почав плакати. Донька мовчала, — продовжує.

Жінка перев"язала руку дитини чистою ситцевою тканиною.

— Старалася затягнути тугіше — так колись учили в школі.

На велосипеді вона відвезла доньку до сільської лікарні. Звідти дівчинку доставили до райцентру. У Котельві Марині відрізали палець. Наталія сподівалася, що його доньці пришиють.

— Я в кіно не раз таке бачила. А ще в нас у селі був такий випадок, коли чоловіку циркуляркою пальці зчесало. Дружина зразу їх у морозилку поклала. А потім йому пришили. Може, й мені треба було палець заморозити? А може, з нами морочити голову в лікарні не захотіли?

50-річний хірург Анатолій Захарченко каже, що неможливо було пришити палець:

— Для цього треба, щоб хоч один сосуд чи нерв сохранився. У потерпілої палець обрубаний був по кістці й висів на шкірці.

Марина лежала в лікарні з батьком Миколою. Чоловік не живе з родиною. За 10 днів їх відпустили додому за сімейними обставинами.

Чорнява дівчинка сидить у дворі під деревом у дитячій колясці. Показує на забинтовані та в зеленці пальці. Каже: "Ва-ва". Днями Марині зніматимуть шви. У лівій руці тримає ручку й щось виводить на газеті з кросвордами. Ще з року полюбляє писати. У її прадіда Михайла теж не було вказівного пальця на правій руці. Старший брат випадково відрубав йому в трирічному віці. Дід умів гарно писати чотирма пальцями.

Наталія каже, що Марина весела та жвава. А от Дмитро останнім часом уві сні почав кричати. Хоче повезти сина до знахарки, щоб зняти переляк.

Гострі предмети мати ховає подалі від дітей. Боїться лиха.

Зараз ви читаєте новину «Марині Шаповал брат відрубав пальця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі