четвер, 03 лютого 2011 19:31

Листоноші щодня проїжджають десятки кілометрів велосипедами

Автор: фото: Ольга ПАЛІЙ
  Степан Грачов
Степан Грачов

На Полтавщині реорганізовують поштові відділення. По області їх 13. Планують за два місяці скоротити до семи. Найбільше виступають проти реформи працівники Гадяцької пошти. Там можуть скоротити 40 працівників і перевести відділення до Лохвиці. Начальник Лохвицького відділення поштового зв'язку 56-річний Степан Грачов каже, реорганізація дозволить поштовикам вижити.

Чи виправдане скорочення поштових відділень?

— "Укрпошта" завжди існували за кошти, які заробила, а тепер це робити дедалі важче. Зменшується кількість населення, особливо в селах, хуторах. Трапляється, у віддаленому селі живуть кілька бабусь, а принести їм газети й листи потрібно. Обсяг кореспонденції постійно зменшується. Прибуток від розповсюдження преси отримуємо малий. Листів поменшало вп'ятеро. Із наявними тарифами і кількістю працівників пошта не може проіснувати.

Чи дійсно в Гадячі скоротять першочергово листонош, а не чиновників?

— Об'єднання дає скорочення адміністративного, управлінського персоналу. Це начальник, його заступник, чотири бухгалтери, два економісти, інженер із нормування та інші аналогічні посади — близько 40 осіб. У Лохвиці штат збільшиться на десяток людей. Економію принесе і те, що менше приміщень треба буде опалювати. Усі листоноші працюватимуть, як і працювали. Сортувальники не будуть скорочені, штатні одиниці перенесуть із Гадяча в Лохвицю.

Але ж люди не зможуть переїхати заради роботи.

— Без реструктуризації можна тримати людей і працювати в збиток далі. Після неї зможемо хоча б якось заробляти. Нині 80 відсотків доходів іде на заробітну плату. Листоноші за будь-якої погоди щодня проїжджають десятки кілометрів велосипедами, отримують 700–800 гривень.

Чи вплине об'єднання на швидкість доставки кореспонденції гадячанам?

— Обласна дирекція не дарма вибрала центром не Гадяч, а Лохвицю. Нерозумно везти кореспонденцію з Гадяча у крайні точки Чорнухинського району, розташовані мало не під Пирятином. До того ж у Лохвицю листи й періодика поступають із Лубен. Кореспонденцію звідти завозять до нас, а потім — у Гадяч. Те саме й з відправкою.

Кажуть, скорочення поштових відділень пов'язане з продажем "Укртелекому".

— Ніякого зв'язку між цими подіями немає. План реорганізації мережі поштових відділень полтавська дирекція "Укрпошти" мала давно.

Чи в інших областях також один центр обслуговує кілька районів?

— У Харківській із значно більшою кількістю населення — сім поштових відділень. У нас доцільна така ж кількість.

Зараз ви читаєте новину «Листоноші щодня проїжджають десятки кілометрів велосипедами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі