вівторок, 11 грудня 2007 17:55

Лабораторії на ринках роблять безкоштовну перевірку якості продуктів

  Начальник Полтавської міської лікарні ветеринарної медицини Іван Петров: ”Наші фахівці заборонили продавати 99 тонн неякісних овочів та фруктів”
Начальник Полтавської міської лікарні ветеринарної медицини Іван Петров: ”Наші фахівці заборонили продавати 99 тонн неякісних овочів та фруктів”

До новорічних і різдвяних свят Полтавська міська державна ветеринарна інспекція посилить контроль за роботою лабораторій на ринках. Також перевірятимуть холодокомбінати й оптові бази.

Начальник міської лікарні ветеринарної медицини Іван Петров, 32 роки, каже, що під їхній контроль потраплять оптові вантажі цитрусових.

Як працюють лабораторії на ринку?

— На продовольчих ринках діють 14 лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи. Людина, яка планує продавати продукцію, повинна надати її зразки в лабораторію для дослідження. Лише після одержання експертного висновку можна реалізовувати товар.

На ринках продають мед. Його також досліджують?

— Звісно. Роблять це ретельно, бо мед може бути не лише неякісним, але й фальсифікованим.

Чи перевіряють цитрусові та тропічні фрукти?

— У Полтаві функціонує нічний оптовий ринок цитрусових. Його обслуговують наші фахівці. Зразки оптових партій цитрусових досліджують у лабораторії. Перевіряють документи на вантаж — посвідчення, карантинний сертифікат.

Яка частка неякісних продуктів?

— Згідно з законом, неякісну продукцію не допускають до продажу та повертають власникові. Небезпечний товар знищують.

Коли купуєш товар у магазині, на упаковці можна дізнатися про термін придатності продукту. Який документ слід вимагати від продавця на ринку?

— Експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Там зазначено, коли він виданий, на яку продукцію та термін її реалізації. Наприклад, якщо м"ясо реалізовується протягом 24 годин, у продавця щодня повинен бути цей експертний висновок.

Чи траплялося, що з продажу вилучали великі партії продуктів?

— За цей рік не допущено до реалізації одну тонну 377 кілограмів м"яса великої рогатої худоби. Заборонено до продажу 2,5 тонни свинини. Молока та молочних продуктів — 9 тонн. Вилучена з реалізації 81 тисяча яєць, 3,5 тонни риби. Заборонили продавати 99 тонн овочів і фруктів.

Який штраф за продаж неякісної продукції?

— 8 гривень 50 копійок. За цей рік оштрафували 2371 особу.

Куди слід звертатися в разі придбання неякісних продуктів?

— До лабораторії на ринку. Там зроблять безкоштовний аналіз.

Зараз ви читаєте новину «Лабораторії на ринках роблять безкоштовну перевірку якості продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі