вівторок, 30 вересня 2008 18:15

Квітка смердить гнилим м"ясом

Автор: фото: Сергій НІКОНОВ
  Ігор Бєляєв із Млинів Лохвицького району щойно понюхав квітку стапелії. Коли кватирка закрита, запах гнилі відчувається в усій класній кімнаті
Ігор Бєляєв із Млинів Лохвицького району щойно понюхав квітку стапелії. Коли кватирка закрита, запах гнилі відчувається в усій класній кімнаті

Шестикласник школи села Млини Лохвицького району Ігор Бєляєв для озеленення класу приніс із дому кімнатну рослину. Коли квітка зацвіла, в класі почало смердіти гнилим м"ясом. Шкільні біологи визначили, що хлопець приніс рослину стапелію.

— Наш клас разом із керівником Тетяною Григорівною Карась бореться за першість школи по озелененню класу, — розповідає Ігор Бєляєв. — Мама дозволила мені забрати до школи велику красиву рослину. Вона в нас росла п"ять років, але ні разу не цвіла. Коли ніс, помітив бутони. За тиждень перший розпустився. Коли дівчата понюхали, почали кривитися та затискати носа. Ми вже звикли до смороду, а дехто із вчителів просить кватирку відкрити, коли урок проводить.

Рослина має м"ясисті зелені стебла. Квіти темно-червоні, вкриті пухнастими ворсинками. Школярі не хочуть виносити її з класу. Кажуть, рослина красива.

— Квітами займаюсь на любительському рівні, — каже мама Ігоря Оксана, 35 років. — Гілочку цієї рослини дала мені знайома. Доглядала за нею так само, як і за іншими кімнатними квітами.

Цього літа жінка висадила стапелію у відкритий ґрунт. Частину пагонів залишила рости у вазоні.

— Стапелія крупноквіткова в природі зростає в посушливих районах Африки, — пояснює шкільний біолог Олексій Візерський, 34 роки. — Там її квіти запилюють мухи. Щоб їх привабити, квітка виділяє запах гнилі, падалі. Розмножити стапелію можна частинами стебла. Щоб рослина квітла, слід узимку тримати при температурі 8–13 градусів, майже не поливаючи, а влітку виставити на яскраве розсіяне світло.

Візерський каже, багато з тих, хто вирощує цю рослину, не дотримується правильних умов догляду. Тож і не знає, як вона цвіте й який запах мають квіти.

Зараз ви читаєте новину «Квітка смердить гнилим м"ясом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі