Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2007 07:00

Квас подорожчав на тридцять копійок

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Черг біля бочки із квасом на вулиці Фрунзе в Полтаві немає. Продавці кажуть, вони з’являться, коли потеплішає до 25–30°С
Черг біля бочки із квасом на вулиці Фрунзе в Полтаві немає. Продавці кажуть, вони з’являться, коли потеплішає до 25–30°С

У Полтаві з"явилися з десяток бочок квасу заводу "Світанок". За останній рік літр квасу подорожчав із 1,8 до 2,1 грн. Двісті грам напою разом із стаканчиком коштує 50 коп.

Біля бочки на зупинці Вулиця Чапаєва сидить продавщиця з 13-річним стажем. Розповідає, що зараз продає 100 л напою щодня. Улітку — 400–500 л.

— Років десять тому за день продавала всю бочку, 920 літрів. Брали пляшками, банками. Під вечір уже нічого було, — каже Валентина, 55 років. — Тепер з"явилося багато різних напоїв. Хоча куди тим бовтанкам до квасу. Це натуральний продукт, без домішок та консервантів. Тому для дітей його купують найчастіше.

Черги до бочки Валентини немає — погода не надто спекотна й квас ще несмачний.

— Мені він здається трішки солодкуватим. Мабуть, не добродив, — 26-річна Марина Доброскок у руках тримає пластиковий стакан. — Це ще не той квас, який ми звикли пити влітку.

У заповнений по вінця пластиковий стаканчик входить 200 г. Здебільшого в стакан не доливають 20–25 г. На 50 стаканчиках економиться літр.

— Ставка у нас 25 гривень у день, — говорить продавець квасу на перехресті Фрунзе й Шевченка 36-річна Лариса Мірось. — Незалежно від того, скільки за день продамо. А працюємо позмінно. У місяць по 15 днів.

Неподалік від входу до промислового ринку "Полімпекс" у дерев"яному кіоску продають напій "Добродій". Над віконцем ларка біля його назви теж написано "квас". 200-грамовий стаканчик коштує 45 коп., літр — 1,9 грн.

— Це напій зі смаком квасу. Він газований і виготовлений на ароматизаторах, — каже продавець Олена Мокрій. — Але, як на мене, набагато смачніший за квас. Теперішній квас ще ніякий. Здається, його поспішили виставляти на продаж. А в мене люди напій купують літрами. Особливо на вихідні люблять брати на природу.

— На похмілля кращого не придумаєш, — ковтають напій двоє юнаків у джинсових костюмах і затемнених окулярах.

Зараз ви читаєте новину «Квас подорожчав на тридцять копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути