середа, 27 лютого 2008 17:40

Квартплата в Полтаві зросте удвічі

Із 1 березня за основні шість видів комунальних послуг полтавці платитимуть удвічі більше. Гроші йтимуть на оплату за прибирання прибудинкової території, технічне обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем (мереж водопостачання та водовідведення, опалення, гарячого водопостачання), дератизацію та дезінсекцію (знищення пацюків та комах), освітлення місць загального користування та обслуговування димовентиляційних каналів.

Квадратний метр житлової площі тепер коштуватиме 74 коп. Якщо в багатоповерхівці є ліфт — треба буде віддавати 88 коп. за кв. м. Зі сміттєпроводом — 1,07 грн. Мешканці невпорядкованих будинків платитимуть 40 коп.

— Найдорожчим буде користування сміттєпроводами, але громадяни мають право їх заварити й перейти на євроконтейнери, — розповідає керівник прес-служби Полтавської міської ради Віктор Кикоть.

Поки що за комунальні послуги з ліфтом люди платять 37 коп., 30 — без підйомника й 27 коп. — у приватних будинках без води та каналізації.

Полтавська ГЖЕД N8 обслуговує 186 будинків мікрорайону Левада.

— Подорожчання потрібне вже давно, бо тарифи не міняли з 2000-го, — розповідає головний інженер ГЖЕД N8 Микола Тюш, 50 років. — Відтоді в кілька разів подорожчала електроенергія, мінімальна зарплата і вартість усіх матеріалів. Тепер будемо надавати якісніші послуги, зможемо прийняти кваліфікованих працівників і закупити нові матеріали.

Раніше ГЖЕД мав надавати 26 різновидів послуг.

— Ми давали п"ять чи шість і то частково, бо на ті гроші їх виконати було неможливо, — додає Тюш.

Оплату ремонту дитячих та спортивних майданчиків, підготовку до осінньо-зимового сезону, обслуговування систем протипожежної автоматики та димовідведення в будинках вище 13 поверхів здійснюватимуть із міського бюджету, пояснює заступник мера Полтави з питань експлуатації та розвитку міського господарства Анатолій Бистрай. Щоб погасити повну вартість комунпослуг, надходитиме дотація майже у 3 млн грн на всі ГЖЕДи. Це вп"ятеро менше за попередній рік.

Розмір квартплати в містах України

(в грн за 1 кв. м, за основні шість послуг)

Біла Церква    0,96
Дніпропетровськ    1,44
Донецьк    1,06
Житомир    0,83
Луганськ    0,98
Миколаїв    1,05
Тернопіль    0,82
Чернігів    0,9

Зараз ви читаєте новину «Квартплата в Полтаві зросте удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі