четвер, 19 червня 2008 18:48

Квартиру краще купувати в липні

Квартири майже перестали купувати, бо банки збільшили відсотки по кредитах. Пропозиція агентств нерухомості перевищує попит. Фахівці прогнозують зниження цін. Радять, найкраще купувати квартиру влітку. До осені кількість бажаючих купити житло знову зросте, що й підвищить ціну. Нині однокімнатна квартира в Полтаві коштує так само, як аналогічне помешкання в Парижі.

Багатоповерхівку на вул. Леніна поблизу зупинки Млинкомбінат у мікрорайоні Поділ почали заселяти цього року. Нині мешканці роблять ремонти. Біля будинку стоять кілька іномарок.

Із однієї виходить чоловік у шортах та чорних окулярах. Прошу розповісти історію покупки квартири.

— Заработал деньги и купил, — жуючи гумку, каже крізь зуби. — Сейчас можно расчитывать только на себя. Что я, дурак в банк идти, чтоб они на мне наживались?

Фахівці з нерухомості кажуть, в області 90% квартир купують у кредит. За готівку — одиниці. Щоб отримати кредит у банку, треба мати прописку та офіційну зарплатню не менше, як 3 тис. грн.

— Прийшов до нас хлопець. 30 років, жінка вагітна. Сам менеджером працює, — розповідають в агентстві нерухомості на вул. Гоголя. — Загорівся однокімнатну квартиру купити за 50 тисяч доларів. П"ять банків обійшов, а йому скрізь відмовили дати кредит. Кажуть, робота нестабільна. Офіційна зарплатня до 800 гривень. Якщо банк відмовив у кредиті — повторно до нього можна звернутися тільки за три місяці.

Агентства нерухомості прогнозують, що влітку квартири подешевшають на 10–15%. Торік у цю ж пору ціни також знизилися.

— На Полтавщині ціни такі, що Європа відпочиває, — говорить Ірина Захарченко, фахівець із нерухомості агентства "Квартал". — Зараз вигідніше знімати квартиру, ніж купити. У мене подруга в Америці живе — там така ж ситуація. Квартири не купують, а живуть на зйомних.

В усіх агентствах нерухомості області "мертвий" сезон. Є багато клієнтів, які хочуть продати квартиру, але попит практично відсутній.

— Ціна на житло тримається на одному рівні. Усі чекають, що буде з доларами та банками, — каже Юлія Лукашенко з агентства нерухомості "Центральне". — До осені квартири подорожчають. У передмісті ціни на житло нижчі за міські на 5–10 відсотків.

Агентство має на продаж пентхаузи (елітні квартири). Квадратний метр площі в них коштує 8 тис. грн. Трикімнатна квартира з технічним поверхом у вигляді мансарди коштує 1 млн 200 тис. грн. Ціна дворівневої квартири — майже 2 млн грн.

У Кременчуці ціни на нерухомість знизилися на 5–10%. Квартири майже не купують.

— Сподіваємося, заробітчани приїдуть на літо та почнуть гроші вкладати в покупку нерухомості, — говорить 25-річна Олена Білецька з агентства нерухомості "101 квартал" у Кременчуці. — Зараз ціни "завмерли". Навесні росли кожні два тижні.

Останнє подорожчання квартир у Лубнах було в квітні, коли впав долар. Нині ціна тримається на одному рівні.

— Не буде такого, щоб нерухомість сильно подешевшала, — прогнозує 40-річний Ігор Касьян з агентства нерухомості "Ваш дім" у Лубнах. — Якщо зменшується активність — продажі призупиняють. Квартири — такий товар, що не портиться. Краще їх брати влітку — зараз вибір хороший і ціна нормальна.

У Кременчуці квартири майже не купують

У миргородському агентстві "Мир-тур" також пропозиція перевищує попит. Ціни на квартири агентство не знижує.

— Банки підняли відсотки на кредити через інфляцію. Було раніше 12% річних, а зараз доходить до 25, — пояснює 47-річний Сергій Рябцев, гендиректор агентства нерухомості "Вісо" в Комсомольську.

Радить поки що втриматися від покупок житла.

— Ціни обов"язково на 20 відсотків знизяться. А може, й на половину через рік-півтора, — передбачає Рябцев. — Така ситуація була в 1998 році, коли повністю пропав покупець і ринок нерухомості завалився. Дійшло до того, що однокімнатну квартиру можна було купити за 2 тисячі доларів.

Нацбанк може втручатися в політику комерційних банків лише на законодавчому рівні. На те, що банки підняли відсотки по кредитах та знизили термін їх виплати із 30 до 10–20 років, Нацбанк впливу не має.


Ціна однокімнатної квартири в різних містах світу, тис. доларів

Лондон                    470

Москва                     250

Нью-Йорк                240

Мадрид                    230

Санкт-Петербург    150

Берлін                      126

Київ                         100

Париж                      60

В елітному районі Праги двокімнатка коштує 380 тисяч доларів

Колишній полтавець 40-річний Юрій цієї весни купив квартиру загальною площею 95 м2 за $380 тис. в елітному районі на околиці Праги.
— У нас дві спальні і вітальня, з"єднана з кухнею, — розповідає його дружина Олена. — Є дві лоджії — дев"ять і сім квадратних метрів. У більшості квартир кухні суміщені з кімнатами. Коли українці або росіяни вибирають житло, то шукають з окремою кухнею. Але мені подобається наш варіант. Коли приймаєш гостей, то не треба страви носити через усю квартиру.
Помешкання на другому поверсі нового триповерхового будинку на 16 квартир. На першому поверсі — гараж, у нього можна спуститися на ліфті.
Подружжя частину вартості квартири заплатило одразу. На іншу взяли кредит під 5,4% річних.
— За чеським законодавством позику людина має виплатити до того, як їй виповниться 65 років, — каже Олена. — Ми взяли на 18 років. Громадянства не маємо. У нас є вид на постійне місце проживання у Чехії. Тому можемо купувати нерухомість нарівні з громадянами країни.
У Чехії Юрій живе 16 років. Має мистецьку галерею в центрі Праги. Він продає туристам картини та сувеніри, виготовлені українськими митцями. Має ще одну однокімнатну квартиру-студію, яку купив 9 років тому за $10 тис.

Наталка ВІСИЧ

Зараз ви читаєте новину «Квартиру краще купувати в липні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі