Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2010 17:39

Квартири в новобудовах здають неготовими

— Наш будинок по Жовтневій 59а здали у січні. Квартира не була готова для проживання, — каже полтавка Алла Юріївна. — Повністю штукатурку збивали і заново штукатурили. З котельнею великі проблеми були, вона не працювала.

Жителі звернулися до фірми-забудовника "Сучасний дім".

— Безрезультатно, — продовжує. — Сказали, що комісія прийняла цей дім. Та у її складі не було жодного мешканця. На прийом до мера Андрія Матковського ходили, а він сказав, що зупинить наказ про здачу цього будинку. Та в такому разі ми б ще три роки чекали житла. Почали самі робити ремонт. Із боями зробили собі індивідуальне опалення, замінили гіпсокартон. Зараз повністю привели квартиру у порядок. А котельня досі не працює.

— Якщо комісія прийняла будинок, значить, визнала його готовим для проживання, — говорить 32-річна Наталія Берегова з відділу продаж товариства "Сучасний дім". — Мешканцям потрібно всі проблемні питання узгоджувати заздалегідь, з комісією, яка дім приймає. Якби питання щодо котельні підняли вчасно, то ми її полагодили б.

Повний ремонт відразу робити не можна. Бо будинок осяде, з"являться тріщини

— Замовник повинен уважніше вивчати договір, який підписує. І коли бачите, що житло не готове, не підписуйте акт прийому-передачі, доки підрядник все не приведе в порядок, — радить Григорій Зірка, начальник Полтавської інспекції архітектурно-будівельного контролю. — Та інколи людина думає, що переплатила за помешкання. І тоді починає придумувати проблеми.

Євген Ширай, колишній головний архітектор Полтавщини, говорить, що квартири можуть здавати неготовими, якщо це прописали у договорі замовника і підрядника:

— І раніше робили лише чорнову роботу. Малярку, облицювання та клеєння шпалер не проводили.

Спеціалісти із ремонтно-будівельних робіт переконані, що інколи надійніше купити житло у старій будівлі.

— У старому будинку можна купити квартиру з ремонтом. Вона ще й обійдеться дешевше, ніж необлаштоване помешкання у новобудові, — розповідає полтавець Андрій Ткач, 32 роки. Він працює на ремонтно-будівельних роботах. — Часто робив ремонт у квартирах полтавських новобудов. Оселі до проживання там не готові. Крім проблемного внутрішнього оздоблення, можуть впадати в очі й криві стіни. Тому люди купують квартиру і роблять повноцінний ремонт. І в цьому їхня помилка. Повний ремонт відразу робити не можна. Бо через кілька років будинок осяде і є ризик, що на стінах з"являться тріщини. Краще спочатку робити поверхневий ремонт, а через кілька років повний. А взагалі дивно, що нові квартири не готові до прийому мешканців. Я кілька років працював у Греції. Там, якщо людина купує житло за 200 тисяч доларів, то воно повністю готове для проживання. А у деяких будинках навіть кухні вже вмебльовані.

"Квадрат" коштує до 10 тисяч гривень

1 кв. м у новобудовах у центрі Полтави коштує 8–10 тис. грн, на околицях — 4–6 тис. грн.

— Ціни на житло рости не повинні. Для цього немає жодних передумов, — каже 35-річний Ігор Лебедик, директор міського агентства "Полтавська нерухомість". — Рости вони будуть, якщо почнуть надавати іпотеки на житло. Взагалі за останні два роки вартість квартир та будинків знизилася. А ось попит на нові помешкання у Полтаві в порівнянні з минулим роком значно зріс.

Зараз ви читаєте новину «Квартири в новобудовах здають неготовими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути