понеділок, 19 грудня 2011 00:45

Куповані курсові змушують переписувати

— Влаштувалася на роботу промоутером. Писати курсову із зарубіжної літератури не вистачало часу. Знайомі порадили жінку, яка може зробити курсову замість мене, — розповідає 20-річна Людмила Гладун, студентка педагогічного університету. — У бібліотеці зібрала трохи матеріалу, понесла його жінці.

Людмила заплатила за роботу 400 гривень.

— Як забрала — ледь не плакала, — продовжує студентка. — Роздрукована на якомусь сірому папері, мов туалетний. Зліплена з ксерокопій, що я принесла. Стала просити, щоб доробила курсову, як домовлялися. Жінка накричала на мене, що я дурна й ледача. Довелося доробляти самій.

Біля Полтавського педагогічного університету паркан постійно обліплюють оголошеннями про продаж курсових, дипломних робіт і рефератів. Їх обривають двірники, але студенти наклеюють нові. Такі оголошення є біля кожного вищого навчального закладу Полтави.

— Біля зупинки поряд із технічним університетом оголошення розвішує учитель математики. Курсові — її додатковий заробіток. Знає викладачів, вивчила їхні вимоги, — розповідає 21-річний Сергій, прізвища просить не називати. — Замовляти потрібно за місяць чи й більше до здачі. Платити одразу. Чим більше креслень у курсовій — тим дорожча робота. Найлегше купити в гуртожитку — старшокурсники пропонують свої роботи молодшим.

Викладачі нарікають, студенти все частіше замовляють курсові.

— Робота повинна бути виконана за планом, що дав викладач. Якщо якась частина не відповідає йому — видно, десь її списали, — пояснює Наталія Прілєпо, 26 років, методист з аграрної академії. — Викладачі звертають увагу, чи правильно написана назва предмету, абревіатури. Якщо на першій сторінці є помилки — робота непевна. На кожній сторінці має бути підпис студента. Як його немає, викладач питається, чи бачили свою роботу. Списані курсові з економічних дисциплін визначити легко. Беруть показники за 2005-2007 роки, замість новіших. З творчими роботами складніше. Однакових у групах не повинно бути. Куповані курсові змушують переписувати. Дають додаткові завдання. Поміняти тему перед захистом викладач не може.

Зараз ви читаєте новину «Куповані курсові змушують переписувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі