середа, 30 липня 2008 18:56

Кульова блискавка вибухнула в димарі

У димар будинку родини Шевченків із села Млинки Котелевського району залетіла кульова блискавка. Від цього в комині стався вибух. Штукатурка розлетілася по кімнаті. Згорів телевізор, холодильник і тюнер.

— За селом гриміло. Тучі до нас за секунди принесло. Я на подвір"ї стояв. Хотів кізку з городу забрати, — згадує Володимир Шевченко, 49 років. — Піднімаю голову й оторопів. Над хатою серед білого дня крутилися два дзеркальні шари. Вони були трохи менші за людську голову.

Чоловік побіг до будинку. По дорозі побачив, що кульові блискавки залетіли в димар. У хаті була його 18-річна донька Наталя, в навушниках слухала плеєр. Почула вибух і закричала. Коли розплющила очі — повсюди був дим. Ушкоджень не отримала.

Дружина Володимира 45-річна Тамара після вибуху винесла з будинку відро штукатурки. Густий пил осів на меблях, стінах. Сморід горілого ще кілька днів стояв у кімнаті.

Наступного дня в сусідньому селі Деревки кульова блискавка залетіла до кухні 58-річної Олени Свириденко. Жінка розповідає, що блискавка нагадувала яйце й мала синьо-зелений довгий хвіст. Кілька секунд висіла над газовою плитою. А потім вилетіла у відчинені двері.

На вулиці блискавку бачили племінниця Олени Ірина Ластовка з Естонії та онук Дмитро. Вони ховалися від дощу в гаражі. Куля пролетіла повз них.

— Кульова блискавка полюбляє повітряні потоки, — каже кандидат фізико-математичних наук Олександр Климко, 65 років. — Часто залітає до будинків, де є протяги. Але чому це так — важко пояснити. Бо її природу ніхто не знає.

Климко та наукові співробітники на кафедрі біохімії Харківського національного університету ім. В. Каразіна намагалися створити модель блискавки. Це їм не вдалося.

Зараз ви читаєте новину «Кульова блискавка вибухнула в димарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі