пʼятниця, 19 жовтня 2007 07:06

Кожен сьомий призовник не піде служити

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  18-річний призовник Денис Круць із Кременчука здає в обласному військкоматі норматив з фізичної підготовки. Хлопець підтягнувся 11 раз. На ”відмінно” треба 12
18-річний призовник Денис Круць із Кременчука здає в обласному військкоматі норматив з фізичної підготовки. Хлопець підтягнувся 11 раз. На ”відмінно” треба 12

Цієї осені з Полтавської області до армії заберуть 1178 чоловік. 15% хлопців призовного віку — непридатні до служби через стан здоров"я. Це кожен сьомий призовник.

У коридорі обласного військкомату в Полтаві хлопці повсідалися на підлогу.

— Хочу служити, щоб захищати батьківщину, — перелякано каже 22-річний Максим. Прізвище назвати боїться.

У коридор виходить начальник медичного відділення центру комплектування особового складу Олександр Кульпінов, 48 років. Кличе Максима до себе.

— Він не хоче служити, — запевняє Кульпінов. — Я щойно привів його від психіатра.

Відстрочки призовникам надають за станом здоров"я, за сімейними обставинами, у зв"язку з навчанням. Запитую в Кульпінова, чи беруть до армії гомосексуалістів. Різко відповідає, що ні. Згадує, випадки були. Хлопців із нетрадиційною сексуальною орієнтацією визначають під час бесід з психологом. Збирають інформацію від батьків, з роботи, навчання. Якщо потрібно, направляють на обстеження в денний стаціонар психлікарні. В особовій картці пишуть інший діагноз — у переліку причин для комісування нетрадиційна орієнтація не зазначена.

На другому поверсі військкомату проходять співбесіди та тестування.

— На нєфтяника в Полтаві вчився, — хвалиться 18-річний призовник Богдан Бідник з міста Гадяч.

— Нєфтяніки нам нужни, — сміється майор Вадим Самбало, 33 роки.

На плацу біля турніків призовники здають нормативи. Потім сідають на лавки. У двох поголені голови.

— Дали відстрочку на два года. По вєсу не добирав. Мав 42 кілограма, треба було 45, — чухає потилицю 20-річний Сергій Паринов із райцентру Козельщина. — Поправився до 50 кілограмів. На слєдующий день після проводів в армію мене дівчина бросила, — хитає головою. — Нічьо. Знайду іншу.

За неявку в комісаріат — кримінальна відповідальність. Цього року кількість призовників зменшилася через перехід на контрактну службу.

— Призвали 240 контрактників, — розповідає військовий комісар обласного військкомату Микола Авраменко, 50 років. — Зарплатня контрактника десь тисяча гривень. Юнаки, які закінчили коледж, СПТУ, інститут можуть іти на таку службу. Перший контракт підписується на три роки. Звичайні призовники служать рік.

Призовники з сіл та районів ночують при військкоматі. Цього року вперше за час призовів вони не чергують на кухні. Хлопців годує фірма, що виграла тендер. Приносять їсти та миють посуд офіціантки.

Зараз ви читаєте новину «Кожен сьомий призовник не піде служити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі