четвер, 13 грудня 2007 18:38

Короленківську ялинку прикрасять 100-річними іграшками

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Відповідальна за фонди музею письменника Володимира Короленка в Полтаві Людмила Ольховська тримає в руках 100-річну ялинкову прикрасу-орден. На задньому плані — іграшки ручної роботи. Вони висіли на ялинці родини Короленка. Такі раніше продавали в магазин
Відповідальна за фонди музею письменника Володимира Короленка в Полтаві Людмила Ольховська тримає в руках 100-річну ялинкову прикрасу-орден. На задньому плані — іграшки ручної роботи. Вони висіли на ялинці родини Короленка. Такі раніше продавали в магазин

26 грудня в літературно-меморіальному музеї письменника Володимира Короленка в Полтаві влаштують уже 104-те свято ялинки. Штучне 2-метрове дерево прикрасять іграшками, яким понад 100 років.

— Подивитися на ялинку ми запросимо дітей із двох інтернатів Полтави, — розповідає провідний науковий співробітник музею і відповідальна за фонди Людмила Ольховська, 50 років. — Тепер шукаємо спонсорів, які купили би солодкі подарунки. Із дому Короленка ніхто не йшов без подарунків, тому ми не хочемо порушувати цю традицію.

До цього часу в фонді музею збереглися прикраси з паперу, дроту, рогози, тканини і скла. Людмила Василівна розклала їх на столі.

— Є в нас і зроблені власноруч, — бере зі столу ляльку-балерину з паперу в пишній спідниці. Вона обшита тканиною і блискітками. — Їм тридцять років. Виготовили наші відвідувачки похилого віку. Їх навчили в дитинстві. Ось ці робили за часів Короленка. Там були і скляні кулі, але до нас вони не дійшли.

Короленко і його родина на ялинку вішали справжні горіхи, пофарбовані сріблястою та золотистою фарбою. Прикрашали яблуками, цукерками і скляними кулями.

— Купити тоді можна було ялинкові прикраси з пап"є-маше, войлоку, простої тканини, шовку і мережива. Це ось ряжені. На їх обличчі одягнені маски, — показує свиню й негритянку з пап"є-маше і зірку-верхівку. — На верхівку кріпили семикутну зірку з тонкого дроту золотавого кольору. Підвішували плетені з соломки скриньки і яйця з картону, обшиті тканиною. Усередину клали маленькі сувеніри. Ось ще є хлопавки й підковки на щастя, прикраса у вигляді ордену.

1918 року в будинку Володимира Короленка працювала Ліга порятунку молоді. Тут діти шили іграшки. Марія Михайлівна, тітка 78-річної полтавки Ніни Петруций, була вихованкою дому Короленка до 16 років.

— Робили іграшки, набиті тирсою, вішали на ялинки і гралися ними. Половину продавали на базарах. Я виросла з цими іграшками, хоча тепер у мене їх уже нема. Сама робила прикраси з вати, які добре зберігаються років десять. Потрібно зробити кулю з вати і закрутити невеликий хвостик. Окремо зварити крохмаль, додати червоної фарби. Потім вату опустити в теплу суміш. Із паперу чи тканини приробити листочки — і буде яблуко. Можна так робити вишеньки й полуниці.

На ринках і в магазинах Полтави продають новорічні іграшки й сувеніри ручної роботи. Зроблені з рогозу, мішковини, тканини та інших натуральних матеріалів. Продавці кажуть, саме на таку "старинку" цього року з"явилася мода.

У магазин "Конвалія" на вул Жовтневій у Полтаві завезли нову колекцію іграшок зі стеклярусу (різновид бісеру), пайєток і намистинок. У плетених кошиках на підлозі лежать обклеєні бісером іграшки у формі серця за 14 грн.

— Зараз дуже популярні іграшки з натурального матеріалу — лози, фезалі, мотузки, гілок та мішковини, — каже директор відділу ялинкових прикрас Світлана Смірнова і демонструє п"ятикутну зірку з фезалі за 23 грн.

Каже, що тепер дуже модні всі відтінки павиного пір"я — зелений, синій, рожевий, сірий.

Модно, щоб ялинка була прикрашена багато і щоб іграшки були блискучими

— Також модно, щоб ялинка була прикрашена багато і щоб іграшки були блискучими. Краще прикрашати в одній кольоровій гамі, і щоб була якась одна ідея, — запевняє Світлана. — Нехай вони будуть і різні, але в одному стилі. На двометрову ялинку треба близько сорока іграшок.

До магазину заходить підприємець із Полтави Марина Катамідзе, 41 рік.

— Я люблю на ялинці різнокольорові кульки: червоні, сині, жовті, зелені, — перераховує російською Марина. — Щороку докуповую нові іграшки, бо якась кількість завжди б"ється. Купую переважно натуральну сосну. Стеля у мене 3,3 метра, то ставимо її до самого верху. Обов"язково прикрашаю "дощиком" і серпантином.

На полицях лежать іграшкові птахи, звірі й квіти. Півметровий сніговик із кашеміру коштує 96 грн, миші — 50–57 грн.

— Дуже модні пташки на гілці, метелики, ельфи, підвіски. Ось їжак — він виглядає як натуральний, — кладе на долоню невеликого їжака. Голки в нього зроблені з тонких гілочок. — Є ще такі пугачі. Модні вінки з натуральної лози. Їх можна підвісити на двері, на стелю у вигляді люстри.

Смірнова каже, що "дощик" і гірлянди вже неактуальні. У моду повертаються керамічні іграшки 1950-х років. Вони використовуються як сувенірні, з них можна зробити композиції.

На святого Миколая в магазині почали швидко розкуповувати великі шкарпетки для подарунків за 65 грн. На них вишитий Дід Мороз. Їх можна причепити до спинки дитячого ліжка.

Зараз ви читаєте новину «Короленківську ялинку прикрасять 100-річними іграшками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі