пʼятниця, 20 квітня 2007 07:05

Конкурс на іноземні мови — 20 осіб на місце

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Студенти медакадемії Олена Палаш (ліворуч), Карина Гришко та Максим Гончаренко. Олена і Карина до вступу працювали медсестрами. Олена навчається безплатно, а батьки Карини платять 7,5 тис. грн на рік. Дівчата і Максим пройшли конкурс три чоловіки на місце
Студенти медакадемії Олена Палаш (ліворуч), Карина Гришко та Максим Гончаренко. Олена і Карина до вступу працювали медсестрами. Олена навчається безплатно, а батьки Карини платять 7,5 тис. грн на рік. Дівчата і Максим пройшли конкурс три чоловіки на місце

За прогнозами освітян, цього року вступники масово обиратимуть економічні та юридичні спеціальності. Подібне було й у попередні десять років.

Найвищий конкурс серед навчальних закладів області традиційно очікують на відділенні іноземних мов філологічного факультету педуніверситету. Друга за популярністю спеціальність — педагоги-психологи.

— Торік на безкоштовне навчання на психологію на місце претендували десять чоловік. На іноземні мови — двадцять. Бо держзамовлення — тільки десять безплатних місць, — каже відповідальний секретар приймальної комісії Роман Сітарчук, 40 років. — А на контрактну основу на іноземні мови на місце претендували півтора-два. З історії і фізвиховання — по чотири, з географії — п"ять осіб на місце.

Приймати документи в педуніверситеті почнуть 15 червня. Навчання на контрактній формі коштує 3,75 тис. грн. Іноземні мови та психологія — 4,8 тис. грн. На новий навчальний рік ціни можуть зрости.

Більшість випускників із педагогічною освітою не хочуть працювати в школі через малу зарплатню.

— У нас із групи десь тільки третина вчителює, — каже 24-річна Тетяна, яка два роки тому отримала диплом учителя англійської та німецької мов і працює перекладачем. — Решті треба була не педагогічна освіта, а знання мов, щоб знайти пристойну роботу з високою зарплатою. Багато з нашого потоку стажувалися за кордоном, їздили на заробітки і по програмах обміну на навчання. Таких спеціалістів дуже цінують.

У Полтавській державній аграрній академії приймати документи почали 17 квітня.

Найбільше абітурієнти хочуть вступити на економічні спеціальності: фінанси, менеджмент організацій, економіка підприємництва, облік та аудит. За рік навчання студенти платять 2,5–3,5 тис. грн.

— У квітні буде підсумкова державна атестація для тих, хто навчається в 11 класі та в кого в табелі за перший семестр не має балів нижче семи. Тут конкурс невеликий, по двоє на місце. Документи приймаємо до 15 травня. Із цих абітурієнтів відберемо половину всього обсягу студентів, яких треба набрати цього року, — каже секретар приймальної комісії з обліку та аудиту Світлана Дудік, 23 роки. — У липні під час вступу на загальних умовах — по три-чотири на місце.

Стоматакадемія є найдорожчим вузом області

На стінах біля приймальної комісії висять стенди з інформацією для абітурієнтів. За столом заповнюють заяви 17-річні Аліна Рибак і Юлія Мацюця, які закінчують Полтавський ліцей N1.

— Хочемо вступити на облік та аудит, бо треба здобувати якусь професію. Мені подобається математика, — розповідає Аліна. — Де буду працювати потім, ще не думала. Життя покаже.

Полтавський техуніверситет єдиний в області має статус національного. Навчання за рік тут коштує 3,2–5 тис. грн.

22-річний Максим Юрченко торік закінчив електромеханічний факультет техуніверситету за спеціальністю автоматизація та електропривод. Склав два іспити і вступив на держзамовлення.

— Коли я вступав, на мою спеціальність був найбільший конкурс — три з половиною чоловіка на місце, — каже Максим. — Другим за рейтингом було правове регулювання економіки.

Паралельно в техуніверситеті здобувають другу вищу освіту. Максим Юрченко обрав облік та аудит. Це йому допомагає працювати нині менеджером в "Укрсиббанку".

Роботодавці цінують випускників техуніверситету, які закінчили фінансово-економічний, архітектурний та факультет нафти й газу. Популярні комп"ютерні спеціалісти.

У стоматологічну академію вступає найбільше іноземців. Через малу кількість місць найважче вступити на факультет педіатрії — 4 чоловіка на місце. Проте популярніші стоматологічні спеціальності, де конкурс дещо нижчий, а місць значно більше.

— Стоматолог завжди знайде собі роботу, тому більшість студентів обирають саме цю спеціальність, — кажуть у приймальній комісії.

Торік у медакадемію набрали 200 громадян країн СНД і 300 з Азії — китайці, палестинці, йорданці.

— Це добре, що вони вступають. Академія заробляє гроші, — говорить статист приймальної комісії, який не схотів назватися.

За рік навчання в академії треба заплатити 2,5—9 тис. грн.





Зняти кімнату можна за 150 гривень

Цього року на Полтавщині випускаються 18,7 тис. дев"ятикласників

і 14,4 тис. одинадцятикласників. Приблизно 15% вступників обиратимуть навчальні заклади за межами області. Решта здобуватимуть освіту на Полтавщині.

Кожному п"ятому полтавському студентові не вистачає місця у гуртожитку. Зняти кімнату на квартирі з господарями коштує 150–250 грн. Зняти однокімнатну квартиру можна за 600–800 грн на місяць.

Є робота для спеціалістів із технічною освітою

В обласному центрі зайнятості зазначають, що зараз не вистачає спеціалістів із робітничих професій: верстатників, слюсарів, будівельників. Багато менеджерів, економістів і бухгалтерів з обліку зараз безробітні.
— 2006 року зріс попит на технічні, інженерно-будівельні, економічні та землевпорядні спеціальності, — розповідає головний спеціаліст обласного управління освіти і науки Валентина Пащенко. — Але цього року конкурс очікується нижчий за попередні роки, бо кількість випускників шкіл за останні п"ять років значно зменшилася.

Зараз ви читаєте новину «Конкурс на іноземні мови — 20 осіб на місце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі