четвер, 10 березня 2011 18:33

Китайська гречка буде тижні через три

— Полтавщина виробляє продукції вдесятеро більше, ніж її споживає населення області. За винятком тієї, що завозять з-за кордону — цитрусові, банани тощо. Зерна, борошна, цукру в нас удосталь. Інше питання, що здорожчання паливно-мастильних матеріалів, енергоносіїв впливає на ціни, — каже начальник обласного управління з питань розвитку споживчого ринку Михайло Бугрій, 55 років.

Ажіотаж із борошном спадає. Скільки його можна запасати?

— Коли людей, як рік тому, починають лякати грипом, усі одягають пов'язки. Те саме з продуктами. Соціальна мережа магазинів "Ко-ко" борошно вищого ґатунку продає по 3,5 гривні, мережа "Універсам Полтава" — по 3,19. Менталітет у нас такий — усі беруть, мені теж треба. Немає сенсу купувати борошно про запас, бо воно прийде в негодність — із часом гіркне, збивається, заводяться жучки. Оптимально брати дво-тримісячний запас — 5–10 кілограмів на сім'ю.

Гречка на ринку по 20–22 гривні, у магазинах її немає. Оптові бази припинили продаж.

— Питання вирішується на рівні держави. Крупа в області є, 42 крупорушки переробляють необрушену гречку, яка теж є. Її продають на ярмарках вихідного дня. Звичайно, це гречка не обсмажена, але екологічно чиста. Китайська буде тижнів через три. Але не відомо, де вона росла, чим її підживлювали. У Полтаві стільки гречки роздано, що в який дім не зайди, кругом будуть запаси по 15 кілограмів на двох. А норма споживання — 2–3 кілограми на рік.

Чи дорожчатиме молочна продукція?

— Півтора місяця через зменшення кормової бази молочка буде дорожчати на 8-10 відсотків. Але з м'ясом проблем немає. Ним завантажені ринки, торговельні мережі. Тут стабільність і навіть зниження ціни. З початком посту більше піде риба і рибопродукти. Вони подорожчають відсотків на 5. Різкого стрибка цін не буде.

Овочів вистачить до нового урожаю?

— Залишків достатньо. Але вони не такі великі, як у попередні роки. Цей рік несприятливий для зберігання овочів і фруктів. Гниль уражає яблука, буряк, моркву, особливо капусту. Йде багато відходів, тож ціна зросте на 10–15 відсотків сьогоднішніх цін. Але триматися лишилося 30–35 днів. Ранні овочі з теплиць скоро заполонять ринок.

Може щось зникнути з прилавків чи різко подорожчати?

— Не можу спрогнозувати. Люди на все реагують дуже болісно. Певне здорожчання буде, але це тенденції не українські. У світі немає продовольчої безпеки. На це вплинули стихійні явища, революції в арабських країнах. Україна на четвертому місці серед експортерів харчів. Світові ціни зростають. Ми теж будемо підтягуватися до них.

Зараз ви читаєте новину «Китайська гречка буде тижні через три». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі