середа, 07 листопада 2007 07:06

Кількість хворих на грип зростає щотижня

  Наталія Горбенко: ”Найефективні-ший спосіб профілактики грипу — щеплення”
Наталія Горбенко: ”Найефективні-ший спосіб профілактики грипу — щеплення”

Епідеміологи Полтавщини щотижня реєструють захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції у 6–7 тис. людей. Заступник головного санітарного лікаря області Наталія Горбенко, 50 років, каже, що торік у цей період хворих було на 5% менше.


Коли почнеться епідемія грипу?

— Епідемія в області зазвичай починається в лютому і триває до кінця березня. Але сезонний підйом захворювань уже розпочався.

За минулий тиждень по області вже зареєстровано майже сім тисяч хворих. У Кременчуці 1200 випадків, у Полтаві близько 800, Лубнах — 200, Миргороді — 240, у Гадяцькому і Глобинському районах по 200. На цих територіях із кожних десяти тисяч  населення за тиждень на гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло 54 особи.

Який вид грипу прогнозують цього року?

— Як правило, щорічно прогнозується участь в епідемії двох видів грипу А і одного групи В. Грип В-Малайзія й один із грипу А — Вісконсин — залишаються. Другий вид грипу А — Соломонові острови — для нас новий. Імунітету до нього в населення немає. Як відомо, імунітет до вірусів грипу специфічний — тільки до того виду, яким ти перехворів.

Що потрібно робити, щоб не захворіти?

— Найефективніший спосіб профілактики грипу — щеплення. Робити його бажано ще в жовтні. Це необхідно дітям, людям похилого віку і тим, хто страждає на хронічні захворювання серцево-судинної, дихальної, ендокринної систем. Ще рекомендуємо вживати вітаміни і багаті на них продукти. Обов"язково їсти ввечері часник і цибулю. Частіше бувати на свіжому повітрі.

Які ж вакцини проти грипу?

— В аптеках можна купити вакцини "Ваксигрип", "Флюарикс", "Інфлувак", "Інфексал" і "Грипол". Нещодавно нам запропонували російську вакцину "Гриповак". Про неї ми поки що нічого не знаємо, але судячи з анотації, вона адаптована саме до тих вірусів грипу, які циркулюватимуть в сезон 2007–2008 років.

Як правильно робити щеплення?

— Перед купівлею вакцини краще звернутися до лікаря. Він скаже, чи можна робити щеплення в даний момент. Ні в якому разі не можна робити щеплення самотужки.

Що робити, якщо захворів?

— Не слід займатися самолікуванням. Що раніше людина звернеться до лікаря, то легше її вилікувати. Якщо в приміщенні є хворий, потрібно частіше провітрювати приміщення і проводити вологе прибирання, щоб у повітрі було менше вірусів.

Зараз ви читаєте новину «Кількість хворих на грип зростає щотижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі