четвер, 29 жовтня 2009 17:10

"Казначейство гроші в нас забрало і невідомо куди розтринькало"

Автор: фото: Олександр ЛУЦЕНКО
  Губернатор Полтавщини Валерій Асадчев: ”Сьогодні у нас почалися проблеми із закупівлею інсуліну, ліків для онкохворих”
Губернатор Полтавщини Валерій Асадчев: ”Сьогодні у нас почалися проблеми із закупівлею інсуліну, ліків для онкохворих”

Державне казначейство майже припинило фінансування місцевих бюджетів по всій Україні. Минулого тижня голови обласних держадміністрацій підписали заяву до Кабінету Міністрів. Від їхнього імені очільник Полтавщини 56-річний Валерій Асадчев звернувся до уряду з проханням провести засідання з представниками органів місцевої влади і Міністерства фінансів.

— За цей тиждень ситуація тільки погіршилася, — говорить Асадчев. — Досі ніхто не прокоментував ситуацію. Здається, що уряд і прем"єр кинули управління державою і займаються виборами — як воно буде, так і буде.

Полтавщина виконує план надходжень до бюджету?

— Не тільки виконує, а й перевиконує. Місцеві бюджети мають кошти, але не можуть отримати їх. Казначейство гроші в нас забрало і невідомо куди розтринькало. Розумію, що не виконується держбюджет. Але бюджети не відповідають за зобов"язання один одного. Запитав про ситуацію у Мінфіну, а там кажуть: "У нас немає грошей, нам пенсії треба платити". Пенсії — не наша відповідальність, ми маємо не менш значущі соціальні видатки. Це школи, лікарні, інтернати, соціальні установи. Там теж люди.

Де вже відчули брак фінансування?

— Найбільше постраждали сільради. Їм першим перекрили фінансування. Сьогодні у нас почалися проблеми із закупівлею інсуліну, ліків для онкохворих. Залишок медикаментів, який маємо, скоро може закінчитися. Передусім, фінансується зарплата бюджетникам і частково енергоносії. На початку листопада вже можемо мати заборгованість по заробітній платні.

Від кризи більше постраждав Кременчук?

— По доходній частині він серйозно впав. Промислові підприємства міста працюють не на повну потужність, звільняють працівників. Нещодавно Кременчук отримав 15 мільйонів гривень позики. Не знаю, за рахунок чого він її поверне. У Полтаві менше скорочень людей, але заборгованість по зарплаті більша. Місто, за законом, має право брати позику. Але не знаю, чи дасть її казначейство, якщо у нього немає грошей.

У Києві в мене живе донька, у Полтаві — прийомні сини

Ви говорили, що в разі програшу Віктора Ющенка на президентських виборах готові піти у відставку.

— Не виключено, що можу піти навіть у разі перемоги Віктора Андрійовича. Вважаю, що завдання, які переді мною поставив президент, в області ми реалізували. Але не так просто розриватися між Києвом і Полтавою. У Києві в мене живе донька, у Полтаві — прийомні сини, дружина постійно їздить туди-сюди. У столиці кинув університет. Мав там кафедру, студентів. Я все-таки економіст, хотів би повернутися до законотворчої діяльності. Бачу, в парламенті немає людей, які можуть писати закони, пропонувати ідеї. Тому думатиму.

Квартиру, яку придбали в Полтаві, продаватимете?

— Я узяв її в кредит, виплатив тільки половину. Коштувала під мільйон гривень. Фактично виграв, бо оформив кредит у гривні, коли долар був по п"ять. У ній ще потрібні ремонти-переремонти. Продавати її не планую. Три з половиною роки живемо з синами і дружиною у двокімнатній орендованій квартирі.

Зараз ви читаєте новину «"Казначейство гроші в нас забрало і невідомо куди розтринькало"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі