пʼятниця, 18 травня 2007 07:14

Карлівський район накрили пилові бурі

Понад 1,8 тис. га цукрових буряків, 178 га соняшнику, 56 га ячменю  знищили пилові бурі в Карлівському районі. Збитки становлять 12 млн грн.

— Склалися типові умови для пилової бурі: верхній м"який шар пересохлого ґрунту дуже добре переносився поривчастим шквальним вітром, — пояснює агрометеоролог Людмила Горобець із Полтави.

Посіви були незастраховані, тому господарства не можуть претендувати на страхову компенсацію. Розраховують лише на допомогу уряду. Документи для  Міністерства агрополітики підготує Комісія з надзвичайних ситуацій.

— Питання прямої компенсації збитків однозначно не вирішене, — каже начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень. — Ми вважаємо за необхідне зафіксувати стихію як форс-мажорні обставини, щоб господарства претендували на зниження виплат до бюджету.

На пошкоджених полях культури висадять повторно. Наприклад, для посіву цукрових буряків треба додатково вкласти в кожен гектар 600 грн. Перед бурею селяни вже вклали в кожен гектар буряків 4 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Карлівський район накрили пилові бурі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі