43-річна Марія Пилипенко з Миргорода торік мала добрий урожай капусти. Жінка поливала листя настоєм із цибулиння.
— Раніше капусту дуже точила тля. Особливо вона активізується у липні-серпні, — розповідає Пилипенко. — Було, прийду на грядку, а листочки згорнулися, почорніли — половину капустин зжирала. А тоді мама підказала зробити настій із цибулиння. Коли бачила перших жучків, на відро води кидала грам триста шелухи цибулі. Тиждень її настоювала, поки ставала темно-жовтою. Тоді два-три рази бризкала листя.
Капустяна попелиця зазвичай зеленого кольору. Рідко буває чорною, сірою чи помаранчевою. Живиться соком рослини. На листках лишає медвяну росу — цукристі блискучі крапельки.
— Ще в розчин із цибулинням можна добавляти шкірки часнику. Обробляти треба не менш ніж через кожні 8–10 днів, — каже Пилипенко.
Коментарі