середа, 05 грудня 2007 18:56

Кабанів вирощують на відстріл

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Надія Одинець годує тримісячних диких поросят ячменем поблизу власного двору в селі Розумівка Карлівського району
Надія Одинець годує тримісячних диких поросят ячменем поблизу власного двору в селі Розумівка Карлівського району

До 31 грудня триватиме сезон полювання на дикого кабана. Найбільше виростили тварин — п"ятдесят — у Карлівському мисливсько-рибальському підприємстві на Полтавщині.

Подвір"ям у селі Розумівка Карлівського району бігають дикі кабани. Через прочинену браму визирає волохате порося.

— Це тримісячні кабанці, — пояснює дружина єгеря мисливсько-рибальського підприємства Юрія Одинця 48-річна Надія.

Вона ветеринар. Раніше працювала в місцевому свинарнику. Нині допомагає чоловікові вирощувати диких свиней. У Карлівці їх розводять другий рік.

— Красіво так по селі бігають, — усміхається жінка. — Тільки шкоду роблять. У сусідки в дворі поперевертали відра, землю порили. Курей ловлять та їдять.

Перехиляється через паркан і кидає кабанам із відра жменю горіхів. Каже, то вітаміни. Ті голосно хрумтять шкаралупами.

Питаю, чи не боїться в загін до хижаків заходити.

— Як чоловік вичищає, то на нього кабани кидаються, — Надія поправляє шапку. — Я їх із кілограмових виростила. Юрій сміється. Говорить, ти така зла, що навіть хряк боїться.

— Два роки тому в Кобеляках купили три свиноматки по шість кілограмів. У Лохвиці — молодого дикого кабанця, — хвалиться директор підприємства 49-річний Василь Перістий. — За порося заплатили 700 гривень.

Ціна дорослої дикої свині — 3 тис. грн. Стільки ж платять мисливці, які хочуть уполювати дикого кабана. Про це треба домовлятися завчасно. Тоді тварин причепом вивозять до лісу та відпускають.

— На вольєрного кабана полювати краще. Заплатив гроші та знаєш, що вб"єш, — пояснює Перістий. — Є такі мисливці, що просять — поставте кабана на початку лісу, щоб кілька годин за ним походити.

У карлівських лісах поблизу села Климівка планують збудувати мисливську базу.

— У лісі є дерев"яний дім, де колись був піонертабір. Там зробимо мисливський будиночок. Загородимо вольєр для диких кабанів. Але на все потрібні гроші. Поки наше господарство неприбуткове, — зітхає Василь. — Аби провести до мисливської бази світло — треба 11 тисяч гривень. Якби ж знайти спонсора для такої справи.

Порцію дичини подають за сто гривень

— Ставимо завдання, аби в кожному районі робили вольєри для дичини, — говорить мисливствознавець обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок Валерій Павленко, 29 років. — У природі багато молодняка диких свиней гине через хвороби й диких тварин.
У райцентрі Нові Санжари є приватний вольєр, де живе до 25 тварин. У Кобеляках загорожі для тимчасового утримання кабанів та муфлонів. Нині створюють вольєр для диких свиней у Оржиці. Директор Карлівського мисливсько-рибальського підприємства Василь Перістий домовлятиметься з ресторанами Полтави про продаж дичини. М"ясо кабана подають у ресторанах "Міміно", "Іванова гора".
— Порція коштує від 80 до 100 гривень, — розповідає шеф-кухар "Міміно" Олег Краснов, 31 рік. — Дичина з"являється в меню ресторану в сезон полювання.

Зараз ви читаєте новину «Кабанів вирощують на відстріл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі