вівторок, 18 березня 2008 17:16

Із Музею Макаренка зникли експонати

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Директорка музею Антона Макаренка в Кременчуці Наталія Коваленко показує пусті полиці в допоміжній споруді музею. Там колись була міська бібліотека. Тут же стояли особисті книжки педагога, яких зараз не можуть знайти. У приміщенні потріскалися стіни і вал
Директорка музею Антона Макаренка в Кременчуці Наталія Коваленко показує пусті полиці в допоміжній споруді музею. Там колись була міська бібліотека. Тут же стояли особисті книжки педагога, яких зараз не можуть знайти. У приміщенні потріскалися стіни і вал

Із жовтня 2007 року в Музеї педагога Антона Макаренка в Кременчуці триває інвентаризація фондів. Під час неї не дорахувалися особистих речей Макаренка, нагород його вихованців, 128 книжок із особистої бібліотеки педагога та ще майже 1,5 тис. експонатів.

Музей створили 1950-го в будинку батьків Макаренка. 40 років директором закладу був нині покійний Петро Лисенко. 3 березня 2006 року він звільнився. 28 серпня 2007-го на його місце призначили Наталію Коваленко.

— Я прийшла сюди й ледве не повісилася. Грязюка, пацюки, дихати нічим, стіна валиться — почали все це вигрібати. Від багатьох сейфів навіть ключів не було, — обурюється 34-річна директорка музею.

Основний фонд закладу налічує 15 тис. 172 експонати. Переважно — особисті речі педагога та його родини, переписка музею з його вихованцями та колишніми співробітниками. У науково-допоміжному 18,6 тис. ксерокопій та фотографій експонатів основного фонду. Є бухгалтерська звітність, до якої належать звичайні столи, стільці, шафи, друкарські машинки, магнітофони, ганчірки, вила тощо.

— До бухгалтерської інвентаризації чомусь внесли особисті речі Макаренка, — дивується Коваленко. — Там виявилися книжки, картини, бюсти, скульптури, чеканки, пояс, портрет, подушки, крісло. Усього це 104 експонати, які числяться на обліку в основному фонді. Зараз ми їх списуємо.

Туди ж записали золотий кишеньковий годинник педагога.

— Там вказана вартість — 80 гривень. Насправді він безцінний. В обліковій звітності є його повний опис. Зараз на ньому не вистачає двох золотих кришок, — зауважує директорка.

Зникли особисті речі Макаренка.

— Це срібна монета 1922 року, папка з дарчими написами від його вихованців і коробка від патефонних голок, — перераховує. — Немає і нагород вихованців — орденів Слави, Великої Вітчизняної війни й медалі за бойові заслуги. А також 128 історичних книжок з особистої бібліотеки педагога з 1871-го до 1912 року випусків. Серед них повні зібрання творів Гоголя, Пушкіна, "Літопис Самовидця" тощо.

На території музею дві старі одноповерхові будівлі — чотирикімнатний меморіал із речами родини Макаренків і допоміжне приміщення для працівників.

Зниклі експонати зберігалися в сейфах під ключем, а книжки стояли на полицях колишньої громадської бібліотеки в допоміжній споруді. Вони не охороняються.

— Я із задоволенням і сигналізацію поставила б, — зітхає Наталія Коваленко. — Та в нас нема грошей, щоб вентиляційну трубу перевірити, я свої плачу. Ні за що лампочку купити і сміття вивезти.

Нині заклад на балансі міського управління освіти. Фінансування вистачає на зарплату чотирьох працівників та комунальні послуги.

Кримінальної справи не порушували. Чекають завершення інвентаризації.

Зараз ви читаєте новину «Із Музею Макаренка зникли експонати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі