четвер, 10 квітня 2008 19:06

Христині Мошенець виповнилося 106 років

На фото 50-річної давності — подружжя Сергій та Христина Мошенці у селі Матвіївка нині Котелевського, тоді Диканського району. Одружилися вони 1925-го. Народилися діти Ольга та Григорій. Чоловік повернувся з фронту.

— Сергій Омелянович помер 24 роки тому, і сина поховала, невістку Галину теж, — хитає головою Христина Іванівна, 106 років. — Молодші сестри Галина та Віра померли. Мама Пелагея померла, як їй було 104 роки.

Христина Іванівна народилася в селі Чернечий Яр Диканського району. Змалку працювала наймичкою в пана. Заміж вийшла в сусіднє село Матвіївка. Чоловік був із багатодітної родини. Подружжя працювало в колгоспі. Тримали господарство.

Жінка каже, так довго живе, бо ні з ким за життя не лаялася. Їла все з  городу. Готувала тільки в печі. Споживала багато молочних продуктів, завжди на зиму квасила в діжках овочі. Замість води пила узвари з сушки.

— Таблеток не п"ю, бо не знаю, які від чого, — кривиться жінка. — На 100 років місцева влада подарувала торбу ліків, то я їх родичам роздала.

Торік 10 березня на 105-й день народження Христина Мошенець отримала почесну грамоту від президента Віктора Ющенка.

— Життя як один день пройшло, — каже вона. — Таке коротке.

Її доглядає донька Ольга з родиною. Христина Іванівна пам"ятає поіменно п"ятьох онуків, десятьох правнуків та чотирьох праправнуків.

Зараз ви читаєте новину «Христині Мошенець виповнилося 106 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі