четвер, 29 січня 2009 17:47

Холодна вода подорожчає

Із транспарантами "Долой грабительское повышение тарифов" і "Фашизм в Україні не пройде" соціалісти й комуністи Полтави протестували у вівторок під обласною радою проти підвищення тарифів на комунальні послуги. Поруч працівники "Полтававодоканалу" відстоювали підвищення ціни на свої послуги.

— Ми просимо підвищити тільки на 13 відсотків, бо подорожчала електроенергія, — пояснює заступник генерального директора підприємства Людмила Сидоренко. — У ці 13 відсотків не закладали ні зарплату, ні вартість матеріалів, що в кілька разів подорожчали. Якщо тарифи не підвищать, будемо змушені давати воду погодинно вранці і ввечері.

До сесійної зали заходять депутати. Вони не звертають уваги на мітингувальників.

— Здороватись із людьми не привчені, — каже чоловік із натовпу. — Повидиралися високо, їм звідти плювати на народ.

На голосування виносять питання про підвищення тарифів на холодну воду й каналізацію. Востаннє їх збільшували торік у червні. Тоді заслуховували керівників "Полтававодоканалу" і "Миргородводоканалу", які обґрунтовували подорожчання. Цього разу обмежилися поясненням голови облради Олександра Удовіченка, що подорожчала електроенергія.

Депутати підтримали зростання тарифів, прийнявши поправку, що діяти вони почнуть через місяць після оприлюднення.

На сесію облради також виносили питання про підвищення тарифів на теплопостачання і гарячу воду. Проте потім його зняли, бо ще не відома ціна на газ.

— Постійно ті тарифи ростуть, — зітхає пенсіонер із Полтави Анатолій Неділько, 71 рік. — Щомісяця цілий рік я плачу за тепло по 170 гривень. Живу на шостому поверсі, то в мене тепло. А на першому в 20-градусні морози люди у валянках сплять. Восени тепло дають пізно, а навесні рано виключають. Вирішив відключитися від централізованого теплопостачання.

Торік восени Анатолій Вікторович через інтернет-магазин придбав за 9,5 тис. грн систему електричного опалення південнокорейської фірми "Сан Джой". Сам змонтував її за 2 год.

— Потрібен був тільки дриль, — розказує. — Панелі кріпляться до стелі саморізами. Вони підключаються до терморегуляторів. Ці прилади постійно фіксують температуру в приміщенні. Якщо вона знижується на три градуси від заданої, система включається автоматично. Гріє інфрачервоним випромінюванням.

Поки що Анатолій Неділько взимку користується центральним опаленням, бо не може відключитися від нього:

— У "Полтаватеплоенерго" кажуть: відключайся, без проблем. Але все одно плати нам за тепло. Пояснюють, що автономне опалення заборонене. Але ж я не прошу встановити автономне газове обладнання. Я тільки хочу відключити свої батареї від центрального. У Міністерстві житлово-комунального господарства порадили подати в суд. Кажуть, питання буде вирішено за 15 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «Холодна вода подорожчає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі