середа, 16 липня 2008 18:33

Хімікати спалюватимуть за півтора кілометра від села

Влада Диканського району дала дозвіл на спалювання агрохімікатів і пестицидів спецустановкою біля села Балясне. Депутати Балясненської сільради голосували проти цього.  Нині установку налагоджують для роботи. Спалювати хімікати почнуть до кінця липня.

Такий пересувний пристрій єдиний в Україні. Його на замовлення зробили в Харкові.

— Як окупанти приїхали на наші землі. У районі вирішили: нічого там із Балясним балакати, — розповідає про розміщення установки депутат Балясненської сільради Олександр Криворучко. — Установка ніде не іспитана. Тільки теоретично розрахована. Як вона працюватиме — невідомо. У селі немає ні кілограма хімії. У Диканському районі всього п"ять тонн. Хімікати будуть звозити звідусіль.

Криворучко каже, тепер біля установки чергує постійна охорона. Місцеві налаштовані не дати їй запрацювати.

Земля, на якій діятиме пристрій, за межами сільради. Нею розпоряджається райдержадміністрація.

— Установка обов"язково запрацює, — коментує голова Диканської райдержадміністрації Любов Лелюк. — Знищення хімічних препаратів — добра справа. Комусь треба починати.

Лелюк запевняє: рішення про роботу устаткування погодили депутати райради. Запропонували, щоб Диканщина була першою.

— Виникли питання з жителями Балясненської сільської ради, але ми розповіли людям про установку. Знайшли порозуміння, — каже Лелюк.

Нині пристрій налагоджують. Планують у цьому місяці провести перше випробування. Усі виміри під час роботи контролюватиме громада, представники державних служб.

Районна влада інвентаризує всі наявні на Диканщині склади агрохімікатів. Більшість із них у незадовільному стані.

В обласному управлінні з питань надзвичайних ситуацій кажуть, на роботу установки в Диканському районі виділять 40 тис. грн місцевих коштів. Начальник управління Михайло Андрусенко повідомляє: те, що пристрій почне працювати з Диканщини, вирішила обласна влада. До якого району в подальшому його перевезуть — невідомо.

На створення установки Полтавська область витратила 1,5 млн грн. Найбільша кількість агрохімікатів і пестицидів у області — 450 т — зберігається на складах села Штомпелівка Хорольського району.

Зараз ви читаєте новину «Хімікати спалюватимуть за півтора кілометра від села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі