четвер, 17 липня 2008 17:11

Гроші з ощадкнижок виплачуватимуть у грудні

Наприкінці червня майже 230 тис. жителів області отримали по тисячі гривень компенсації за "заморожені" вклади в Ощадбанку СРСР. Зареєстрованих на виплату вдвічі більше. Нині гроші нараховують вкладникам, зареєстрованим у березні. Тим, хто зараз подав документи на внесення до реєстру — 1 тис. грн виплатять не раніше грудня. До районних відділень Ощадбанку гроші майже не надходять.

11 липня біля дверей відділення N43 Ощадного банку по вул. Леніна в Полтаві черга пенсіонерів.

— Перший день прийшов, бо очередя були страшні, — каже полтавець 63-річний Віктор Гузевич. — Записався. Тепер люди кажуть, можна талон узяти.

У відділеннях талони на внесення до реєстру видають кожної першої п"ятниці місяця. У березні видавали по 1,5 тис. талонів. У червні дали 500.

— Взяла два талона на дітей, а мені не в ту касу, — метушиться біля черги жінка у квітчастій сукні. — Виходила чотири місяці. Стояла в 43-тю касу, а треба було в 59-ту. Мені б ті талони, щоб даром не пропали, хоч за 50 гривень продати.

Запитую, чи дійсні будуть талони, якщо брала їх для себе.

— Та дійсні, дійсні, — каже швидко. Бере мене за руку та відтягує в бік. — Не хочу, щоб сказали, що я тут талонами приторговую, — показує головою на чергу.

— Талонів дають мало. Грошей меншає, а черга росте. Юля думала продасть Укртелеком та гроші на виплати пустить.

Відмовляюся купувати талон на реєстрацію. Кажу, що сама не знаю, в якому відділенні зареєстрований мій вклад. Жінка злиться.

— Ну нічьо. Я вже пенсіонера одного вмовила, — відвертає голову та відходить убік.

Охоронець у відділенні Ощадбанку говорить, що нині гроші виплачують вкладникам, зареєстрованим у березні. Тим, кого внесуть до реєстру в липні, гроші виплатять орієнтовно у грудні.

Із 10 січня по 10 липня Ощадбанк перерахував на виплати знецінених заощаджень понад 1 млрд грн. Загалом на виплати передбачено 20 млрд. З них 6 млрд заплатять готівкою, 2 перерахують за комунальні послуги, 12 млрд виділять на придбання побутових товарів. Поки що розраховуються грошима.

— Усе залишається без змін. Дадуть команду — перераховуватимемо за комунальні послуги, — говорить виконувачка обов"язків начальника відділу депозитів та компенсаційних вкладів обласного управління Ощадбанку Оксана Бутенко. — Тисячу гривень можна отримати в будь-який час. Цю суму зараховують на особовий рахунок вкладника. У Полтавській області на отримання знецінених заощаджень зареєструвалися більше півмільйона вкладників.

Доручення на перерахунок грошей на комунальні послуги Ощадбанку має дати Кабінет Міністрів України.

— Гроші постійно надходять, — запевняє керівник прес-служби Головного управління Ощадбанку в Києві Ярослава Тітова. — Нещодавно надійшов транш на 50 мільйонів гривень.

У районних відділеннях кажуть, гроші майже не надходять. Але черги на реєстрацію зменшилися. Виплати можна чекати не раніше грудня.

Міліціонери радять звертати увагу на осіб, які торгують талонами на реєстрацію біля відділень Ощадбанку. Вони запевняють, що із придбаним талоном можна отримати гроші без черги. Але насправді такі люди — шахраї.

Кроки до отримання компенсації за ощадвклад у центральному відділенні Ощадбанку в Полтаві

1. Запис на отримання талону для внесення до реєстру вкладників — щоп"ятниці з 7.00 до 8.00.
2. Щоп"ятниці для отримання талону на реєстрацію потрібно відмічатися в списку вкладників з 7.00 до 8.00.
3. Видача талонів для реєстрації проходить кожну першу п"ятницю місяця з 8.00.
4. Реєстрація вкладників по талонах: кожної п"ятниці з 8.00. Для реєстрації потрібно мати: ощадкнижку, копії 1–2, 11–15 сторінок паспорта, копію ідентифікаційного коду.
5. Гроші виплачують у понеділок—четвер з 9.00.

* Юрист у відділенні N43 Ощадного банку  по вул. Леніна в Полтаві приймає з понеділка по середу
з 9.00 до 13.00, у четвер — з 9.00 до 12.00.

Зараз ви читаєте новину «Гроші з ощадкнижок виплачуватимуть у грудні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі