пʼятниця, 12 жовтня 2007 07:05

Гриби на стихійному ринку спродують до сьомої ранку

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Наталія Шевенко продає гриби на стихійному ринку неподалік залізничної станції Полтава-Південна. Чотири відра назбирала в лісі поблизу села Березівка Гребінківського району на Полтавщині. Туди за 150 кілометрів їздила електричкою
Наталія Шевенко продає гриби на стихійному ринку неподалік залізничної станції Полтава-Південна. Чотири відра назбирала в лісі поблизу села Березівка Гребінківського району на Полтавщині. Туди за 150 кілометрів їздила електричкою

Харківські оптовики скуповують гриби на стихійному ринку в Полтаві поруч із залізничною станцією Полтава-Південна.

— О шостій ранку люди не встигають із грибами з кременчуцької електрички зійти, як їх купують, — розповідає 44-річний Сергій Вдалий із села Решетняки Новосанжарського району. — Беруть лише білі. Платять 14 гривень за кілограм. Перебирають. Старі гриби відкидають. Кажуть, із Харкова гриби везуть до переробних заводів. Потім експортують до Німеччини.

Вдалий привіз на продаж два 5-літрових відра грибів. За 2 кг білих просить 30 грн. Відро польських коштує 14–15 грн. Хвалиться, що назбирав 10 відер поблизу села Мала Перещепина Новосанжарського району. На стихійний ринок возить гриби три роки.

О 9.00 на базарі лише кілька торговців. У відрах — польські, маслюки.

— Не треба спати, — посміхається 34-річна Наталія Шевенко з Полтави. — До сьомої ранку гриби скупили харків"яни. Вигідніше їм здати, ніж з міліцією мати справу. Привезла чотири відра. Продала два.

За 5-літрове відро великих польських просить 18 грн. Гриби збирала поблизу села Березівка Гребінківського району.

— Міліція забороняє торгувати, — жаліється Наталія. — А де брати тому, хто не може до лісу поїхати?

Торік на гриби була та сама ціна. Два роки тому був неврожай.

— Цього року грибів повно. Маслюки, боровики, зеленушки, лисички. Вже опеньки пішли, — каже жінка в картатій хустині. Прізвища не називає. Боїться міліції. За відро маслюків просить 15 грн.

— На базарі продають тільки їстівні гриби, — переконує вона. — З року в рік ті самі люди везуть. Міліція не штрафує, але товар прибрати змушує. Впевнена, отруюються ті, хто сам гриби збирає. Раджу прийти на базар та проконсультуватися у досвідчених грибників.

У міській санстанції кажуть, торгівля лісовими грибами заборонена. Тому щодня на привокзальній площі проводять рейди міліції з Ленінського райвідділу. Штраф за торгівлю в недозволеному місці — 17 грн. Жодного протоколу ще не склали. Грибники, коли бачать міліцію, кидають товар і тікають.

Цього року в області зареєстровано вісім випадків отруєння грибами. Обійшлося без смертей.

Зараз ви читаєте новину «Гриби на стихійному ринку спродують до сьомої ранку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі