четвер, 19 лютого 2009 19:45

Газетна розкладка приносить 3 тисячі гривень на місяць

Через економічну кризу в центрах зайнятості припинили виплачувати одноразову допомогу на відкриття власної справи. Безробітних тимчасово не навчають нових спеціальностей.

"ГПУ" дослідила, які власні справи можна відкрити з незначним стартовим капіталом, без спеціальних профнавичок і які під час кризи дають стабільний прибуток.

24-річний полтавець Андрій Жуков на початку осені відкрив службу побутового сервісу "Муж на час". Упродовж дня до нього звертаються до 20 клієнтів.

— Наша фірма кризи не відчула, — каже Андрій. — Якщо в людини не працює розетка або зламався замок у дверях, вона шукатиме, хто їх відремонтував би.

Півроку тому Жуков для справи придбав автівку пікап. Заплатив за неї $3,5 тис. За тисячу гривень автомобіль розмалювали рекламними написами. Загалом витратив на рекламу майже 20 тис. грн.

— Це обов"язкові витрати, — пояснює Андрій.

Мінімальна ціна виклику — 60 грн, максимальна — 350.

— Ремонтуємо електрику, сантехніку, міняємо замки, після капітального ремонту усуваємо недоробки, — розказує власник служби. — Щойно ми відкрилися, дзвонили та сміялися в слухавку. Люди не звикли до такої назви. Робили непристойні пропозиції.

Офісу фірма не має. Дзвінки Жуков приймає за кермом авто. Це сприяє більшій мобільності.

Чоловік очікує, така справа окупиться через рік.

Власники газетних розкладок зауважують, у фінансову кризу зріс попит на періодичні видання. Людей цікавлять події в країні. Купують ділову пресу та газети з працевлаштування.

— На початку кризи поставив газетну розкладку, — розповідає 30-річний полтавець Віктор Мироненко. — Максимальна ставка податку на торгівлю періодикою — 200 гривень. Дозвіл узяв у міськраді. Моя точка серед вулиці. За оренду нічого не плачу.

Пресу для продажу бере в оптовиків.

— Вийти на цих людей просто, — веде далі Мироненко. — Треба підійти до будь-якої розкладки газет та запитати про її власника. Вам дадуть координати.

Більшість працюють за передоплатою. На закупівлю газет та журналів на тиждень треба витратити 1,5–2 тис. грн. Вартість газетної стійки — 500 грн.

— Якщо тримаєш точку-дві, можна не витрачатися на склад та не купувати автомобіль, — говорить чоловік. — Більшість оптовиків мають власних кур"єрів, які за певну плату розвозять пресу.

— За тиждень хороша точка в прохідному місці дає від 500 гривень прибутку, — рахує Віктор. — У місяць виходить до 3 тисяч.

Радить, найкраще розміщувати розкладки з пресою на центральний вулицях, біля зупинок. На автовокзалах та залізничних станціях періодику продають дорожче на 20–30%.

Разовий заробіток професійного фотографа за весілля до кризи був 500 грн. Нині вартість послуг зросла до 650–700 грн.

— Можна зекономити на кількості гостей, але фотокартки зі свята мусять бути гарними, — вважає фотограф з Полтави 32-річний Олександр Івченко.

Для професійного фотографування треба купити дзеркальну фотокамеру за 4,5–5 тис. грн. Півтори тисячі коштує спалах. Потрібно витратитися на запасні акумулятори, карту пам"яті. Загалом, мінімальні витрати для фотографа-початківця — 7 тис. грн.

— Бажано мати добірку власних робіт, — каже Олександр. — Для цього варто кілька весіль друзів відфотографувати безплатно. Попросити їх рекомендувати ваші послуги.

Фотограф додає, що треба дати оголошення в рекламному виданні. Майже 100 грн слід витратити на візитки.

— В ідеалі треба оформитися в податковій, — зауважує майстер. — Але ніхто з моїх знайомих фотографів так не робить. У хороші часи за місяць може бути чотири весілля. Основна робота для фотографа не завадить. Але якщо серйозно займатися справою, можна мати непогані прибутки.

Через зростання безробіття підвищилася популярність мережевого маркетингу. Прибуток у цій сфері отримують розширенням мережі або продажем продукту.

— У мережевому бізнесі може працювати кожен. Але щоб заробити великі гроші, необхідно обрати компанію із навчальною програмою розвитку, — говорить фахівець із мережевого маркетингу 45-річна Ольга Дьоміна. — Є люди, які приходять заробити на проживання. Студенти підробляють на кишенькові витрати. Вони ходять із каталогами, пропонують продукцію та отримують кошти на різниці вартості. Але це не справжній мережевий бізнес. Щоб відбутися в ньому та отримувати великі гроші, комусь потрібно п"ять, а комусь десять років.

Мережевий бізнес не потребує стартового капіталу та звільнення з основного місця роботи.

— Ми кажемо людям — можете звільнитися, коли ваші заробітки дорівнюватимуть місячній зарплаті, — зазначає жінка. — Є мережеві компанії, які беруть за вхід символічні гроші. А є такі, що пропонують заплатити за початок роботи в компанії від 500 до тисячі доларів.

— У мережевому маркетингу гроші з повітря не беруться, — веде далі. — Це відсоток від товарообігу. Тут люди отримують за те, що самі використовують продукт та вчать розповсюджувати інформацію про цей продукт. Так будують власну мережу.

Жінка застерігає: компанії, які беруть гроші за вхід, але не пропонують продавати продукт, є фінансовою пірамідою.



Кадрові агентства працюють у збиток

Кількість звернень до кадрових агентств під час економічної кризи збільшилася.

— Агентство, яке працює чесно і подає шукачеві роботи реальні вакансії, не може бути прибутковим, — каже власниця кадрової агенції в Полтаві, не називається.

Окремі агентства беруть передоплату за послуги та дають людині перелік вакансій, більшість з яких одразу їй не підходять або вже зайняті. Можуть розтягнути пошук роботи на невизначений термін.

— Коли зрозуміла, що на кадровому агентстві не заробиш, відкрила невелике рекламне, а також газету про працевлаштування, — розповідає жінка.

Підприємства безплатно подають вакансії у центр зайнятості. Той дає їх для розміщення у місцеві рекламні видання.

— Аби дізнатися про вакансії, варто купити газету за гривню, — говорить власниця агентства. — Про який бізнес може йти мова.

На власну справу банки не дають кредитів

Більшість банків призупинили кредитування малого та середнього бізнесу. Під споживчі кредити також не дають грошей.

Окремі банки видають кредити під заставу майна лише чинним клієнтам банку. Також кредитують тих, котрі мають у банку власну кредитну історію — брали тут кредит і виплатили. Коли буде відновлене кредитування, не кажуть. Радять зателефонувати через місяць.

Зараз ви читаєте новину «Газетна розкладка приносить 3 тисячі гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі